Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

12. 04. 2023. 13:08 >> 13:08
1

HPV VAKCINACIJA

Joksimović: Biće dovoljna samo jedna doza vakcine

Vakcinom protiv HPV za nepunih sedam mjeseci, vakcinisano je 2.400 djevojčica, a od sad će biti uvedena samo jedna doza ove vakcine, što će olakšati čitav proces vakcinacije, najavio je epidemilog u Institutu za javno zdravlje dr Milko Joksimović.

Vakcinom protiv HPV za nepunih sedam mjeseci, vakcinisano je 2.400 djevojčica, a od sad će biti uvedena samo jedna doza ove vakcine, što će olakšati čitav proces vakcinacije, najavio je epidemilog u Institutu za javno zdravlje dr Milko Joksimović.

Gostujući u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG kazao je da je samo u martu vakcinisano 1000 djevojčica i da je to broj kojim su ljekari zadovoljni, ali da se procenti razlikuju po opštinama i da se na tome još mora raditi.

 “Program je počeo 26. septembra prošle godine i od 1. marta smo ga proširili na djevojčice od 9 do 14 godina, svih šest godišta koji su primarna ciljna grupa i gdje ima najviše smisla sprovoditi vakcinaciju i to je glavna novina. Druga je da u skladu sa prerporukama SZO od sada je dovoljna jedna doza vakcine i to je sjajna vijest za djecu. Ovo će olakšati sprovođenje vakcinacije”, naveo je Joksimović.
Do početka marta vakcinisano je 1.200 djevojčica, a samo u martu još 1000 njih.

U prvih deset dana aprila vakcinisano je 200 djevojčica.

“To je pozitivno i ohrabrujuće, jer se radi o specifičnom programu, vakcinišu se samo djevojčice i to je razlika u odnosu na druge vakcine.”, kazao je Joksimović.

Istakao je da nije ispoljena nijedna neželjena reakcija kod onih koje su primile vakcinu.

Joksimović kaže da su vekile razlike u procentima po opštinama, pa tako je u Beranama je vakcinisano 50 odsto djevojčica a u Bijelom Polju samo 20 odsto njih.
“Ništa ne može da zamjeni naporan rad i strpljivu priču, a tu mislim na kontakt na nivou zdravstveni radnik - roditelj koji je jako važan jer je povjerenje stanovništva kad su u pitanju vakcine generalno, poljuljano”, kazao je Joksimović.

Ponovio je da Crna Gora ima veliki problem sa rakom grlića materice, a da ova vakcina smanjuje rizik do 90 odsto.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније