Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

01. 04. 2023. 15:51   >>  15:55

UROLOG LONDONSKE BOLNICE

Za liječenje najmlađih u CG potrebne dodatne investicije

Crna Gora ima neophodnu infrastrukturu i kapacitet za liječenje najmlađih pacijenata unutar države, ali su potrebne dodatne investicije Vlade u zdravstveni sistem, saopštio je dječiji urolog u londonskoj Great Ormond Street (GOS) bolnici Imran Muštak.

Muštak je kazao da je, nakon višegodišnje saradnje te bolnice sa Institutom za bolesti djece Kliničkog centra (IBD KCCG), u Podgorici izvedeno više uspješnih pedijatrijskih operacija, pa sada mnogo manje pacijenata iz Crne Gore putuje van države kako bi dobili liječenje.

“Za lokalno operativno zbrinjavanje pacijenata potreban je dobar tim – dobri anestetičari, bolnička i intenzivna njega, medicinska oprema. Srećom, Crna Gora ima sve to”, rekao je Muštak agenciji MINA.

On je naveo da Crna Gora ima veoma dobru infrastrukturu, kao i tim medicinskih sestara i doktora koji su posvećeni svojim pacijentima, ali da nemaju iskustvo u određenim zahvatima.

Muštak je kazao da su doktori iz Crne Gore, uz podršku GOS bolnice, radili veoma teške operacije, koje su bile veoma uspješne.

“Infrastruktura i kapacitet da se pacijenti liječe unutar zemlje apsolutno postoji, ali je potrebno da vlada i zdravstveni sistem investiraju u neke jednostavne stvari, kako bi se zdravstvena zaštita podigla na još veći nivo. Kontretno, ono što je hitno potrebno je urodinamika, koja se bavi ispitivanjem bešike i susednih mišića”, smatra Muštak.

On je rekao da pacijenti za urodinamički test moraju sada da idu u Beograd, što stvara određene troškove.

Ipak, kako je dodao, veći je problem što se može desiti greška zbog pogrešnog liječenja ili odlaganja tretmana.

“To je nešto što zdravstveni sistem hitno mora da podrži jer će zaista pomoći pacijentima”, istakao je Muštak.

On je rekao da je potrebna i posebna, planska obuka za medicinske sestre na odjeljenju urologije.

“One su veoma dobre, entuzijastične i voljne da uče, ali ne možete da radite komplikovanu urologiju bez specijalizovanih sestara koje su prošle obuke. U GOS bolnici imamo sedam specijalizovanih sestara samo za urologiju. Crnoj Gori su potrebne dvije”, naveo je Muštak.

On je kazao i da je u Crnoj Gori dostupna većina medicinske opreme.

“Ne bih nužno rekao da je najbolja oprema ali ispunjava osnovne zahtjeve. Ako želite da unaprijedite hirurške tehnike, onda vam je potrebna investicija u opremi i u potrošnom materijalu. Time se smanjuju i komplikacije tokom i nakon operacije”, pojasnio je Muštak.

Sve to, kako je poručio, košta ali je i vrijedno investicije.

“Vrijeme je da donosioci odluka počnu da slušaju doktore i da im vjeruju da je naš cilj boljitak pacijenata i njihovih porodica a ne nečije političke ambicije”, saopštio je Muštak.

Upitan šta veći zdravstveni sistemi mogu da nauče od crnogorskog, on je odgovorio da u Crnoj Gori medicinsko osoblje nastoji da nemoguće stvari učini mogućim.

On je rekao da u Crnoj Gori i drugim zemljama Evrope, zdavstveni sistemi stavljaju pacijenta na prvo mjesto.

Specijalistkinja dječije hirurgije u IBD-u Irena Marić kazala je da je njeno odjeljenje već u značajnoj mjeri smanjilo broj pacijenata koje šalju na liječenje van ustanove.

Marić je pojasnila da su, nakon njenog studijskog boravka u GOS bolnici, 2018. započeli saradnju sa Muštakom, uz čiju pomoć su u prethodnom periodu urađene značajne operacije iz oblasti dječije urologije. Pored njega, imali su još jednog gostujućeg dječijeg urologa Ejbrahama Čerijana.

“Cilj nam je kontinuirana edukacija i osposobljavanje mladih sposobnih stručnjaka. Na taj načim pratimo svjetske protokole, i možemo reći da polako postajemo prepoznatljiv centar u regionu. Timski rad je najvažniji i neophodan je za uspješan i kvalietetan ishod”, rekla je Marić.

Ona je kazala da su sklopili dogovor sa Muštakom o daljoj i široj saradnji sa GOS bolnicom u vidu edukacije kadra IBD-a u toj bolnici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније