Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

28. 03. 2023. 09:10   >>  09:29

KCCG

Dr Marić nakon boravka u londonskoj bolnici: Timski rad je ključan

Tim Instituta da bolesti djece (IBD) Kliničkog entra Crne Gore (KCCG) na čelu sa načelnicom Odjeljenja dječije urologije Irenom Marić boravio je u londonskoj Great Ormond Street Hospital for Children u Velikoj Britaniji gdje su imali priliku da se usavršavaju i dodatno edukuju. Dječiji hirurg i subspecijalista dječije urologije Irena Marić kazala je da je upoznavanje sa kolegama, ostvarivanje dalje saradnje, razmjena znanja i iskustava je od nemjerljivog značaja za tim IBD-a.

"Uspješna čertvorogodišnja saradnja Instituta za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) sa Great Ormond Street Hospital for Children (GOSH) iz Londona (Velika Britanija), rezultirala je, kao što je poznato našoj javnosti, izvođenjem prvi put u Crnoj Gori najsloženijih operacija iz oblasti dječije urologije. Upravo zahvaljujući uspješnoj saradnji, prije svega spec. dječije hirurgije i supspec. dječije urologije dr Irene Marić, načelnice Odjeljenja dječije urologije IBD-a sa eminentnim stručnjacima iz Londona, uvaženim prof. dr Imran Muštak i prof. dr Abraham Čerian ranije su sprovedene uspješne urološke operacije svjetskog nivoa kod djece čime su se stekli uslovi da se komplikovani hirurški zahvati iz oblasti dječije urologije od sada mogu obezbijediti i u IBD-u, odnosno našoj državi", navodi se u saopštenju KCCG-a.

S obzirom na to da saradnja sa profesorima iz GOSH traje od 2018. godine, a u želji da se naše osoblje dalje edukuje, sklopljen je dogovor sa uvaženim profesorom Muštakom o mogućnosti slanja naših ljekara specijalista: hirurga, urologa i anesteziologa kao i specijalizanata, medicinskih sestara, instrumentara i anestetičara u ovu bolnicu, na kraće edukacije u trajanju od jedne do tri nedjelje. Plan je edukacija ljekara, ali i medicinskih sestara za odjeljenske poslove i praćenje hirurških i uroloških pacijenata, edukacija instrumentara za rad u operacionoj sali, kao i obuka dvije medicinske sestre za potrebe urodinamskog ispitivanja pacijenata.

"Nadamo se da će se vremenom ova saradnja proširiti i na ostale pedijatrijske specijalnosti. Cilj je kontinuirana edukacija i osposobljavanje mladih sposobnih stručnjaka, koji će podijeliti iskustva i znanja sa kolegama iz drugih centara, koji su organizovaniji i otvoreniji za stalna usavršavanja. Timski rad je neophodan za uspješan i kvalitetan ishod. Smatramo da ovaj projekat ima veliki medicinski, edukativni, ali i finansijski benefit za naš zdravstveni sistem", saopšteno je iz KCCG-a.

Prvi boravak tima u GOSH-u: dr Arifa Bajmaka, dr Irena Marić, dr Marija Lubarda, zatim medicinske sestre Dragana Kovačević i Miljana Todorović, instrumentari Mirjana Jovanović i Danilo Milić, kao i anestetičarka Milena Radulović, bio je, kako se navodi u saopštenju, više nego uspješan.

Cijeli tim je imao tačno planirane aktivnosti, svako iz svoje oblasti. Boravak je omogućio da upoznaju prvenstveno jedan novi vid organizacije službe, kako hirurgije tako i anestezije, u smislu timskog rada, kao npr. zajednički jutarnji brifinzi u sali prije dolaska pacijenta kao i nakon završetka intetvencije, akcenat na zajedničkoj informisanosti i analizi dijagnoze, adekvatne pripreme pacijenta, tehnike rada itd. - a sve u cilju boljeg kvaliteta rada i bezbjednosti pacijenta", navodi se u saopštenju.

Koristan je, kaže naš tim, bio kako boravak u Sali, tako i na odjeljenju, gdje su aktivno učestvovali u njihovim jutarnjim sastancima kao i obilasku pacijenata. U sklopu boravka bio je organizovan i seminar, namijenjen prije svega mladim ljekarima i srednjem medicinskom kadru o osnovnim principima njege i uvoda u osnovne hirurške procedure. Značajan je bio boravak naših sestara u odjelu za urodinamsko ispitivanje kao i anesteziološkog tima u jedinici intenzivnog lijecenja.

“Upoznavanje sa kolegama, ostvarivanje dalje saradnje, razmjena znanja i iskustava je od nemjerljivog doprinosa za jačanje nas kao tima. Timski rad je neophodan za uspješan i kvalitetan ishod”, zaključila je ovim povodom dr Marić

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније