Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Mina ]

27. 03. 2023. 15:35   >>  15:35

U SUSRET OTVARANjU

Konstituisana upravljačka struktura Regionalnog centra za sajber bezbjednost

Upravljačka struktura Regionalnog centra za razvoj kapaciteta za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbjednost, konstituisana je na sastanku u Parizu, u susret njegovom otvaranju u drugoj polovini godine.

Kako je saopšteno iz Univerziteta Crne Gore (UCG), sastanak je okupio predstavnike partnera na projektu – UCG i vlada Crne Gore, Francuske i Slovenije.

“Riječ je o prvom centru te vrste na Zapadnom Balkanu koji će biti lociran u zgradi Naučno-tehnološkog parka, osnovanog u partnerstvu Vlade Crne Gore i UCG, uz zajedničku viziju da postane ključno mjesto na kojem će se spajati inovativni i kreativni pojedinci i projekti, uz intenzivnu saradnju najvažnijih stejkholdera preduzetničkog procesa - nauke i privrede”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je UCG, u vrlo oštroj regionalnoj konkurenciji, podržao uspostavljanje tog centra u Crnoj Gori.

“Otvarajući time za Univerzitet mogućnost da se pozicionira kao mjesto okupljanja elitnih stručnjaka iz informaciono-komunikacionog sektora, gdje će se izvoditi savremeni obrazovni programi u saradnji sa evropskim i regionalnim partnerima”, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je, kako je saopšteno, dogovorena prva edukativna aktivnost Centra koja će se ogledati u realizaciji treninga Sajber higijena, u maju.

Iz UCG su kazali da je bilo riječi i o održavanju regionalne konferencije koja će pratiti inauguraciju Centra, u drugoj polovini godine, a razmatrana su i partnerstva sa međunarodnim organizacijama i mogućnosti pristupanja trećih zemalja Centru.

Prema njihovim riječima, na sastanku su imenovani i nacionalni koordinatori za svaku od šest država Zapadnog Balkana, kao i pet radnih grupa raspoređnih po oblastima - pravni poslovi, finansijska pitanja, programi obuke, tehničke instalacije i međunarodna saradnja.

“Svakom od oblasti rukovodi određena zemlja partner na projektu, a Crna Gora je nadležna za tehničke instalacije”, pojasnili su iz UCG.

Oni su kazali da je organizovana i posjeta Komandi sajber operativnih jedinica francuske Žandarmerije, kao i obilazak Sajber kampusa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније