Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

21. 03. 2023. 08:56 >> 09:31
2

ANA NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ

"Optimista sam da će primorje ove sezone imati vodu"

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović kazala je da je optimista da će primorje ove sezone imati vodu. Istakla je da je bilo razloga za brigu u prethodnom periodu, ali da su pozitivan uticaj imale preduzete aktivnosti sprečevanja nelegalne eksploatacije šljunka iz korita rijeke Morače.

"Osim uklanjanja nelegalnih objekata, rješavali smo dvije stvari, objekte koji su postojali, asfaltne baze koje nijesu imale građevinsku dozvolu, u pitanju je parekselans protivzakonita djelatnost. Sa druge strane ta protivzakonita djelatnost direktno je uticala negativno na stanje životne sredine i na napajanje vodoizvorišta Bolje sestre", kazala za Jutarnji program TVCG Novaković Đurović.

Poručila je da je optimista da će primorje ove sezone imati vodu.

Novaković Đurović je istakla da je u planu detaljna revalitizaicja koja dugoročno treba da poboljša stanje na vodoizvorištu Bolje sestre ali i generalno stanje životne sredine.

"Sva pitanja vezana za zaštitu životne sredine koja između ostalog uključuje očuvanje ekosistema i ribljeg fonda nijesu pitanja od godinu ili dvije. Ovo su pitanja koja su tu decenijama. Treba pronaći dobar uzrok", poručila je Novaković Đurović.

Kazala je da nije samo ekploatacija šljunka uticala negativno na vodoizvorište Bolje sestre.

"Kada je u pitanju stanje na vodoizvorištu Bolje sestre eksploatacija šljunka je jedan od faktora, dakle nije jedini faktor koji je uticao, uticale su i klimatske promjene iako teško prihvatamo tu argumentaciju", istakla je ona.

Istakla je da se pravi jasan i detaljan plan kako revalitizovati korito Morače i uticati na bolje stanje vodoizvorišta Bolje sestre.

Komentarišući da li postoji trajno rješenje za očuvanje Ade Bojane, Novaković Đurović je kazala da nije mala stvar pripremiti Adu Bojanu za turističku sezonu i dodala da su pješčane dine dale rezultate.

"Vjerujem da će i ove godine biti dobro pripremljena turistička sezona. Međutim, dugoročno kao i što govorimo o vodoizvorištu Bolje sestre, da biste dali dobar odgovor vama trebaju dobri podaci, a time se niko decenijama nije bavio. Dakle, neophodan je dobar monitoring da biste vidjeli prave uzroke erozije", poručila je ona.

Monitoring se, kako je poručila, uspostavlja i vjeruje da će za sljedeću sezonu biti spreman predlog srednjoročnih, ako ne dugoročnih rješenja kada je u pitanju erozija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније