Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Катарина Јанковић

17. 03. 2023. 16:19   >>  07:26 2

CEROVIĆ ZA PORTAL RTCG

"Smijenjena sam zbog kritike Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti"

Smjena sa mjesta pomoćnice direktora Kliničkog centra Crne Gore uslijedila je isključivo zbog toga što sam kritikovala Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti, jer nijesam jedini ljekar koji pored javne, radi i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, rekla je za Portal RTCG dr Žanka Cerović, specijalista radiologije.

Ministarstvo zdravlja danas je saopštilo da je Cerović obavljala dopunski rad bez saglasnosti direktora, čime je, navode, u skladu sa članom 98 stav 3 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, počinila težu povredu radne obaveze.

Prema tom nacrtu, zdravstveni radnici i saradnici, zaposleni sa punim radnim vremenom u ustanovi čiji je osnivač država, odnosno opština, ne mogu da obavljaju dopunski rad. Izuzetno, dopunski rad se može obavljati uz pisanu saglasnost direktora u toj ili drugoj zdravstvenoj ustanovi, ali isključivo u onima čiji je osnivač država, odnosno opština i u obrazovnoj ustanovi u ukupnom trajanju do jedne polovine punog radnog vremena.

Cerović je za naš Portal rekla da će od svih ljekara koji su nastavili da rade u privatnim zdravstvenim ustanovama, samo njih petoro da odgovaraju pred disciplinkom komisijom.

"Nacrt zakona je jako loš, ja sam ga kritikovala i to je i razlog ove akcije Ministarstva. Tačno je da su ciljano došli u kontrolu u PZU gdje sam radila oko 15 godina i uvijek uredno imala dozvolu za rad. Ova dozvola inače vazi šest mjeseci i treba je obnoviti. Ministarstvo je "naredilo" da se više dozvole ne izdaju, tako da ni ja ni ostale kolege nijesmo mogli da je dobijemo", pojasnila je Cerović.

Kaže da je prestala da radi iz tog razloga i inspekcija koju je angažovalo Ministarstvo zdravlja, nije je ni našla u ambulanti za vrijeme kontrole, već su listali protokole i našli pacijente koje je ranije pregledala.

"Bez obzira na objašnjenje vlasnika ordinacije da me povremeno pozove za svoje prijatelje i rođake jer vjeruje mojim nalazima, usledile su kazne i sankcije. Žao mi je što su kao kolateralna šteta stradali i moji kolege, koje su zatekli da rade privatno. Žao mi je što se u današnje vrijeme sankcioniše krajnje dobronamjerna i konstruktivna kritika", istakla je Cerović.

Naša sagovornica, koja je i predsjednica Ljekarske komore navodi da ljekari smatraju da im se uzima sloboda da u svoje slobodno vrijeme rade, a i sloboda pacijenta da izaberu ljekara koji će da ih lječi i to u vrijeme koje njima odgovara.

"Suština je da ljekari uglavnom rade bez dozvole, a samo zbog represivnog odnosa Ministarstva zdravlja", zaključuje Cerović.

Iz Ministarstva su rekli danas da su u kordinaciji sa Upravom za inspekcijske poslove, počeli akciju kontrolisanja zdravstvenih ustanova na svim nivoima.

“Prilikom prvih kontrola, utvrđene su broje nepravilnosti, koje se odnose na obavljanje djelatnosti za koje nije izdato rješenje Ministarstva zdravlja, zatim dopunski rad ljekara bez saglasnosti direktora matične ustanove, kao i izdavanje bez recepta ljekova čiji je režim izdavanja na recept”, naveli su u saopštenju.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније