Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

16. 03. 2023. 19:13   >>  19:13

ODLUKE VLADE CG

U ovoj godini planirano zapošljavanje 467 državnih službenika

U toku 2023. godine planira se zapošljavanje 467 državnih službenika, odnosno namještenika, od čega 360 na neodređeno vrijeme i 107 na određeno vrijeme, a ovaj broj uključuje započete postupke popune radnih mjesta koji nijesu okončani). Ovo je dio djelimičnog kadrovskog plana za organe državne uprave i službe Vlade Crne Gore za 2023. godinu, a sadrži podatke za 35 od 45 organa državne uprave.

"Ukupan broj sistematizovanih radnih mjesta u organima koji su dostavili nacrte kadrovskih planova za 2023. godinu Upravi za ljudske resurse je 5.685. Ukupan broj zaposlenih izvršilaca je 3.650, od kojih 3.446 na neodređeno vrijeme, a 204 izvršioca na određeno. Takođe, planirano je zapošljavanje osam pripravnika sa visokim i dva pripravnika sa srednjim obrazovanjem. Broj službenika koji će ispuniti uslov za odlazak u penziju u 2023. godini je 32. U organima koji su dostavili Nacrte kadrovskog plana za 2023. godinu, nije planirano stavljanje državnih službenika odnosno namještenika na raspolaganje za potrebe internog tržišta rada. U dostavljenim obrazloženjima nacrta kadrovskih planova, kao razlozi za povećanje broja zaposlenih navode se, između ostalog, jačanje kadrovskih kapaciteta, posebno u dijelu poslova koji se odnose na informacione tehnologije i usaglašavanje normativnog okvira sa pravnom tekovinom EU", naglašava se i izvještaju sa sjednice Vlade.

Državljani Egipta, Saudijske Arabije i Uzbekistana u Crnu Goru mogu bez viza

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila i Informaciju o privremenom oslobađanju od pribavljanja vize za državljane Arapske Republike Egipat, Kraljevine Saudijske Arabije i Republike Uzbekistan. Rukovodeći se potrebama crnogorske privrede, prvenstveno turističke, Vlada je donijela odluke o privremenom oslobađanju od pribavljanja vize za državljane ovih država.

Kako se navodi u saopštenju, u cilju podrške turističkoj privredi i obezbjeđivanja značajnog emitivnog tržišta, državljani ove tri države će od 1. aprila do 31. oktobra 2023. godine moći bez vize da ulaze i borave u Crnoj Gori do 30 dana, sa važećom putnom ispravom, kao organizovana turistička grupa koja zajedno ulazi, boravi i napušta teritoriju Crne Gore direktnim čarter letom. Osim toga, neophodno je da posjeduju potvrdu o uplaćenom turističkom aranžmanu, pozivno pismo turističke agencije iz Crne Gore koja je organizator putovanja i dokaz o obezbijeđenom povratku u državu porijekla.

Za obnovu i moderernizaciju pruge gotovo 17 miliona eura

Vlada je utvrdila Program izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za 2023. godinu, za šta je izdvojeno 16.820.506 eura.

U budžetu za 2023. godinu, za tekuće održavanje je namijenjeno 10.000.000 eura, a za investiciono održavanje je predviđen iznos od 115.000 eura, dok je u kapitalnom budžetu predviđeno 144.900 eura za rješavanje putnih prelaza na pruzi Nikšić-Podgorica. U tekućoj godini, nastavljaju se radovi na projektima sanacije mostova i tunela na barskoj pruzi i putnih prelaza na nikšićkoj pruzi, i za ovu namjenu preostalo je da se utroši 2.619.406 eura.

"Krajem 2022. godine, Vlada je vanredno odobrila 3.941.200 eura za urgentne nabavke materijala i opreme, koje će se realizovati u 2023. godini. U dijelu potpisivanja novih međunarodnih kredita, ŽICG AD Podgorica je, krajem decembra 2022. godine, potpisala ugovor o kreditu sa EBRD na iznos od 11 miliona eura za potrebe realizacije projekta nabavke mehanizacije za održavanje pruga (građevinsko i elektrotehničko održavanje). Obezbijeđenim kreditnim sredstvima planira se finansiranje nabavke mehanizacije neophodne za održavanje željezničke infrastrukture, u cilju obezbjeđenja sigurnog i bezbjednog odvijanja željezničkog saobraćaja", navodi se u saopštenju.

Planirana sredstva za JP Morsko dobro 18.500.000 eura 

Vlada je dala saglasnost na izmjene Plana korišćenja sredstava Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore za 2023. godinu.

Izmjenama Plana se planirana sredstva povećavaju sa 7.800.000 eura na 18.500.000 eura, pri čemu se planirana sredstva sastoje od Prihoda od poslovnih aktivnosti - naknada za korišćenje morskog dobra - 7.700.000 eura; Ostalih prihoda koji obuhvataju kamate na depozit, naplata utuženih potraživanja, otkup tenderske dokumentacije, realizacije bankarskih garancija i sl. - 100.000 eura; Prihoda od usluga prevoza trajektom u visini od 6.700.000 eura, te Kreditnog zaduženja u iznosu od 4.000.000 eura. Takođe, i planirani rashodi Javnog preduzeća se povećavaju sa 7.800.000 eura na 18.500.000 eura.

Iznos za zarade i ostala primanja zaposlenih se povećava sa 1.949.437 eura na 2.949.437 eura, dok se u dijelu Opreme, dodaje pozicija nabavka ili zakup trajekata u iznosu od osam miliona eura.

"U cilju efikasnijeg postupanja prilikom realizacije Plana korišćenja sredstava, a u vezi sa realizacijom postupaka javnih nabavki, Vlada je dala saglasnost na mogućnost realokacije planiranih sredstava između planiranih stavki, u iznosu ne većem od 20% ukupno planiranih sredstava iz Plana, bez posebne saglasnosti Vlade, samo uz saglasnost Upravnog odbora Javnog preduzeća. Javno preduzeće se u tom slučaju obavezuje da nakon izvršene izmjene Plana zvrši izmjenu odnosno usklađivanje Plana javnih nabavki", navode u saopštenju Vlade.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније