Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М. [ Mina ]

16. 03. 2023. 18:15   >>  18:22

ĐEKA PORUČIO

Podrška razvoju programa u oblasti unapređenja prava LGBTI populacije

U Crnoj Gori veoma je važno ojačati kapacitete lokalnih institucija, kako bi se uspješno sprovodile politike i obezbijedila zaštita LGBTI osoba od diskriminacije i nasilja, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, on je na otvaranju Evropske konferencije u Kotoru, kazao da sve lokalne samouprave u Vladi imaju snažnog partnera za dalji razvoj programa u oblasti uvažavanja, prihvatanja i unapređenja prava LGBTI populacije.

“Jačanjem dijaloga sa predstavnicima lokalnih samouprava približavamo realnost u kojoj žive LGBTI osobe”, naveo je Đeka,

On je poručio da je resorno Ministarstvo tu za svaku saradnju koja može unaprijediti kvalitet života građana.

„Kotor predstavlja pozitivan primjer u kontekstu unapređenja kapaciteta lokalnih samouprava, kreiranju lokalnog akcionog plana, ali i kreiranju poštujućeg okruženja za sve građane bez obzira na njihovu različitost, ne samo na nacionalnom, već i regionalnom nivou“, rekao je Đeka.

On je naglasio da je današnji događaj potvrda usmjerenih strateških politika ka većem stepenu ostvarivanja ljudskih prava i sloboda, sistemu evropskih vrijednosti i boljem i pravednijem crnogorskom društvu.

Đeka je istakao da je Crna Gora prva zemlja koja je tokom procesa pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji usvojila Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.

„Zakon za osnov ima najrasprostranjeniji model uređenja istopolnih zajednica, i prepoznat je u najvećem broju evropskih zemalja”, rekao je Đeka, dodajući da je do danas u Crnoj Gori sklopljeno više od 20 istopolnih brakova.

On je podsjetio da je u izradi zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta po osnovu samoodređenja, koji će zaokružiti pravni okvir zaštite prava LGBTI osoba.

Đeka je kazao da je prošlogodišnja Povorka ponosa dobar pokazatelj napretka društva, u smislu tolerancije i poštovanja različitosti.

On je posebno istakao rezultate saradnje sa nevladinim sektorom koji doprinosi zaštiti prava LGBTI osoba, kao i znatno većem stepenu prihvatanja LGBTI osoba u društvu.

Đeka je naglasio da su aktivisti i aktivistkinje iz
civilnog sektora, koji se zalažu za unapređenje kvaliteta života LGBTI zajednice u Crnoj Gori, njihovi strateški, iskreni i nezaobilazni partneri.

Evropsku konferenciju, koja je počela danas u Kotoru, sprovodi Rainbow Cities Network uz podršku Evropske komisije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније