Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

14. 03. 2023. 16:52   >>  16:53

SAVJET ZA PRAVA DJETETA

Za 14 dana predložiti model za suzbijanje nasilja među mladima

Moraju se preduzeti sve neophodne mjere radi suzbijanja nasilja među djecom i mladima kao i nasilja nad djecom uopšte. To je ocijenjeno na konstitutivnoj sjednici Savjeta za prava djeteta kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović. Usvojen je zaključak kojim se pozivaju svi članovi Savjeta i učesnici u raspravi da u roku od dvije sedmice upute predloge modela koji bi doveli do konačnog cilja - suzbijanja nasilja među djecom i mladima i nasilja nad djecom uopšte.

Odlukom o Savjetu za prava djeteta koju je Vlada donijela 2022. godine prvi put je predviđeno da ovim Savjetom predsjedava predsjednik Vlade. 

Kako je saopšteno iz Vlade, pored članova Savjeta koje čije predstavnici izvršne vlasti, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, predstavnik Sekretarijata za zakonodavstvo, direktor Uprave za statistiku, direktor Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu kao i predstavnici nevladinog sektora, zbog važnosti teme koja je bila na dnevnom redu sjednice, prisustvovali su i: gospodja Tanja Begović, v.d. Vrhovne državne tužiteljke, predstavnici UNICEF-a i predstavnica Uprave policije. 

Na sjednici su razmatrane dvije tačke i to:  Program rada Savjeta za prava djeteta za 2023. i 2024. godinu, kako i nasilje nad djecom i mladima. 

“Usvojen je dvogodišnji Program rada Savjeta za prava djeteta koji je pripremio Sekretarijat Savjeta u saradnji sa UNICEF-om i uz konsultaciju sa svim zainteresovanim stranama koje se bave zaštitom prava djeteta, a na osnovu zakonskih zahtjeva koji proizilaze iz nacionalnih strateških dokumenata, kao i obaveza po osnovu ratifikovanih regionalnih i međunarodnih ugovora”, saopšteno je iz Vlade. 

Povodom druge tačke koja je razmatrana na sjednici Savjeta, svi prisutni su izrazili zabrinutost učestale pojave nasilja među djecom i mladima kao i nasilja nad djecom uopšte i saglasili se da se moraju preduzeti sve neophodne mjere radi suzbijanja ove pojave.

“Usvojen je zaključak kojim se pozivaju svi članovi Savjeta i učesnici u raspravi povodom ove teme da Sekretarijatu Savjeta za prava djeteta u roku od dvije sedmice upute predloge modela koji bi doveli do konačnog cilja - suzbijanja nasilja među djecom i mladima i nasilja nad djecom uopšte”, saopšteno je iz Vlade. 

Predsjednik Vlade i predsjednik Savjeta za prava djeteta Dritan Abazović, uputio je apel Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu prosvjete, Upravi policije kao i svim drugim nadležnim institucijama da se pojača nadzor kako bi se ukazao značaj na rješavanje ovog problema obzirom da je zaštita prava djeteta jedna od najbitnijih tema cjelokupnog društva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније