Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина [ R.B. ]

10. 03. 2023. 13:05 >> 13:05

ORGANIZOVAN TRENING

EU podržava Crnu Goru u borbi protiv prekograničnog kriminala

Evropska unija (EU) podržava Crnu Goru u borbi protiv prekograničnog kriminala, poručeno je sa treninga za pretres aviona u okviru EU projekta podrške za Upravu prihoda i carina.

Kako je saopšteno iz Evropske kuće, Uprava prihoda i carina realizovala je vježbu za pretres vazduhoplova uz podršku kolega iz njemačke Centralne carinske uprave.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Ingve Engstrom rekao je da se na granicama moraju zaustaviti sve vrste krijumčarenja i nelegalne trgovine.

“Moramo se boriti protiv prekograničnog kriminala. Istovremeno, važno je olakšati život običnim ljudima i preduzećima olakšavanjem trgovine i protoka robe i ljudi", kazao je Engstrom.

Kako je saopšteno, praktična podrška kolega iz Centralne carinske uprave Njemačke ključna je u prenošenju najnovijih znanja i najboljih praksi EU u carinskim kontrolama na granicama.

Navodi se da je jednako važna i prilika za stvaranje trajnih partnerstava između dvije partnerske carinske uprave.

Iz Uprave su kazali da bogato iskustvo i neizmjerno znanje i profesionalan odnos koje njemački ekperti pružaju carinskim službenicima predstavljaju novu dimenziju unapređenja njihovog znanja i vještina.

"Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjom implementacijom projekta. Do sada, sprovedene obuke su protekle na najvišem nivou", naveli su iz Uprave prihoda i carine.

Kako je saopšteno, taj projekat će pomoći Upravi u dvostrukoj ulozi koju obavlja – sprečavanje kriminala i olakšavanje trgovine.

“Od dana pristupanja, Uprava prihoda i carina moraće da upravlja granicama i kontroliše granice Crne Gore, koje će tada u velikoj mjeri biti spoljne granice Unije, u interesu građana EU i trgovinskih operatera”, kaže se u saopštenju.

Kristijan Kadoić iz Centralne carinske uprave Njemačke rekao je da su pokazali kolegama kako oni rade u Njemačkoj.

"Mi više kontrolišemo kargo, dok oni više putnike. Za mene je dobro isto da vidim kako se ovdje radi i drago mi je da im mogu pomoći", kazao je Kadoić.

Pored obuka koje se tiču pretresa vazduhoplova, projekat će, kako je saopšteno, obuhvatiti i pretres putnika, vozila u drumskom saobraćaju, željezničkih vagona, plovila u pomorskom saobraćaju, i doprinijeti jačanju integrisanog upravljanja granicom, etike i integriteta.

Tvining projekat "Podrška Upravi prihoda i carina za obezbjeđivanje efikasne i efektivne carinske kontrole na granicama" finansira EU, a zajednički ga implementiraju Carinska uprava Njemačke i Uprava prihoda i carina Crne Gore.

"Planirano je da projekat traje šest mjeseci sa budžetom od 100 hiljada EUR. Tvining je program Evropske unije za institucionalnu saradnju između državnih uprava zemalja članica EU-a i partnerskih zemalja", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније