Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Драгана Шундић, ТВЦГ

28. 02. 2023. 16:11 >> 16:46

GRAĐANI MORALI DA KUPUJU

Longacef od sjutra u domovima zdravlja

Antibiotik Longacef koji je deficitaran, domovima zdravlja biće isporučen najkasnije do sjutra, kazali su za TVCG u Montefarmu. Građani su ovih dana bili prinuđeni da kupuju taj antibiotik, a jedna ampula košta četiri eura.

U jeku prehlada i virusa, dok su čekaonice Doma zdravlja pune, zalihe antibiotika su na izdisaju. Neki od građana prinuđeni su da kupe prepisani lijek.

"Prije dvije nedjelje zbog bronhitisa u Domu zdravlja su mi prepisali Longacef, četiri dana po jednom dnevno i prva dva dana sam primila terapiju normalno, a onda druga dva dana sam upućena kao i drugi pacijenti da kupim to u apoteci i da se vratim da mi daju terapiju", kazala je Ana Novaković Kecina.

Deficit antibiotika, u Domu zdravlja pravdaju prilivom velikog broja pacijenta kojima mjesto stanovanja nije u Glavnom gradu.

"Naravno, pruži im se usluga, odrade se laboratorisjki nalazi i snimanje pluca te shodno tome prepisuje se terapija uvijek i snimanje pluća, ako je crp velik te stanje alarmantno preoisuje se čuveni Lognacef".

Ali, to više neće biti problem jer će nove količine Longacefa biti isporučene najkasnije do sjutra- tvrde iz Montefarma.

Poručuju da su za dva mjeseca ove godine isporučili više od 60 hiljada ampula antibiotika, te da je u odnosu na 2020. potrošnja porasla 20 odsto. Povećana potrošnja Longacefa za ljekare nije iznenađenje.

"Zato što imamo i trenutno aktuelan virus influence a i b koje daje iste simptome upale pluća kao kovid a tako da su i to infekcije koje se liječe antibiotskom terapijom. Shodno tome uključuje se Longacef kao najjači antibiotik", istakao je

Za dvije ampule longacefa Ana je izdvojila osam eura.

"Nije mi bio problem srećom ali, pitam se šta je sa svim ljudima koji nemaju taj novac ili prosto moraju da ga daju za nešto drugo", kazala je Ana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније