Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Ivana Vlaović, Radio Crne Gore ]

25. 02. 2023. 16:26 >> 16:20

ĆALIĆ

"Za nizak nivo mora zaslužan meteorološki fenomen"

Izraženost osjeke, odnosno nizak nivo mora iznenađujuć je pokazuju podaci zabilježeni na stalnim mareografskim stanicama u Baru i Kotoru, kazao je načelnik Odsjeka za hidrografiju i okeanografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Luka Ćalić.

“Naime, 20. februara zabilježen je apsolutni minimum na obije mareografske stanice. U Baru je zabilježen sedam cm niže od dosadašnjeg minimuma, a 56 cm ispod srednjeg nivoa mora na ovoj mareografskoj stanici, dok je u Kotoru čak 10 cm ispod dosadašnjeg minimuma, odnosno 59 cm ispod srednjeg nivoa mora”, saopštio je Ćalić za Radio Crne Gore.

Za ove vrijednosti, kako navodi Ćalić, zaslužan je meteorološki fenomen.

“Došlo je do podudaranja ekstremno niske vode sa izrazito visokim vazdušnim pritiskom”, poručuje Ćalić.

Do povlačenje mora došlo je i u Hrvatskoj i Veneciji, a razlozi su mnogobrojni govori za Radio Crne Gore okeanograf Ivica Vilibić sa Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu u Hrvatskoj.

“Glavni razlog je što je ova pojava uobičajna za ovo doba godine. Potom, plima i osjeka izraženiji su nego inače”, kazao je Vilibić.

Dodaje da je nedostatak padavina uticao, kao i viši vazudušni pritisak.

Sve to skupa, kaže Vilibić, doprinijelo je stvaranju trenutne situacije.

Ćalić poručuje da zemljotresi u Turskoj i Siriji i povlačenje mora nijesu povezani.

“Prema naučnim saznanjima i sa moje tačke posmatranja, ove dvije pojave nijesu u korelaciji niti bi trebalo da su povezane”, kazao je Ćalić.

Sa druge strane Vilibić dodaje da zemljotresi u Turskoj i Siriji mogu biti povezani sa pojavom povlačenja mora, ali ne i u ovom slučaju jer je naše područje predaleko.

“Zemljotresi mogu uticati, što je i primijećeno u obalnom području Turske. Međutim naša regija je predaleko da bi se kod nas takva situacija mogla dogoditi”, ističe Vilibić. 

Vilibić je, takođe, ukazao na opasnosti koje povlačenje mora može donijeti.

“Na području Jadrana mogu biti opasna mjesta gdje postoje podvodne stijene, a uslijed ovih okolnosti je smanjen nivo mora, pa može doći do oštećenja čamaca.”, kaže Vilibić.

Ćalić zaključuje da je februar doba godine kada su niske vode (intezitet osjeke) blizu ekstremuma, ali da su meteorološki fenomeni prolaznog karaktera, te ne očekuje da će to stanje dugo trajati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније