Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

24. 02. 2023. 16:16 >> 16:13

REGIONALNI VODOVOD REAGUJE

Studije pokazale da je eksploatacija šljunka uzrok pada izdašnosti izvorišta

Sve analize i studije su ukazale na činjenicu da su, pored klimatskih promjena, osnovni uzroci pada izdašnosti izvorišta ,,Bolje sestre“ nelegalna eksploatacija pijeska i šljunka iz korita rijeke Morače i priobalnog područja u Drugoj zoni zaštite izvorišta, kao i nedovoljno stručno sprovođenje regulacije korita rijeke Morače, poručuju iz Reagionalnog vodovoda.

Regionalni vodovod je reagovao na određene izjave advokata Nikole Martinovića iznesene u emisiji "Argumenti" na TVCG.

U reagovanju navode da je advokat Martinović u emisiji dao sebi za pravo da paušalno ocjenjuje uzroke pada izdašnosti izvorišta "Bolje sestre" iz kojeg se vodom snabdijeva Crnogorsko primorje.

Između ostalog je istakao da Regionalni vodovod ne zna prave uzroke pada izdašnosti izvorišta kojim raspolaže, te da svoje tvrdnje da je jedan od osnovnih uzroka pada izdašnosti izvorišta „Bolje sestre“ nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska u koritu i priobalju rijeke Morače, zasniva na proizvoljnim zaključcima koja nemaju uporište u nauci. Dalje, kako navode, Martinović je negirao sva dosadašnja naučna istraživanja koja su nesumnjivo pokazala da je osnovni uzrok pada izdašnosti izvorišta “Bolje sestre” upravo nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska, tvrdeći da ista nijesu dovoljno stručna, te da prave odgovore ima Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, odnosno, pojedini njeni članovi.

“Regionalni vodovod je iznenadio takav pristup gospodina Martinovića budući da on, kao vrsni advokat, sigurno zna da se istina dokazuje čvrstim argumentima i nepobitnim dokazima. U nama poznatim istupanjima, on se uvijek se držao takvog principa prilikom analiziranja određenih tema, pa nas veoma čudi ovakav zaokret u stavovima. Ne želimo da mislimo se radi o lošoj namjeri, već ,prosto, o nedovoljnom poznavanju problematike o kojoj se raspravljalo u emisiji ,,Argumenti””, poručuju iz Regionalnog vodovoda.

Regionalni vodovod je, kako kažu, sve svoje projekte izgradnje temeljio na poštovanju struke i nauke.
I reagovanju navode da je, nažalost, 2015. godine došlo do evidentnog pada izdašnosti izvorišta.
Regionalni vodovod je, kako ističu, odmah alarmirao sve nadležne državne organe i institucije i upozorio na ozbiljnost problema.

“Zbog alarmantnosti situacije, Regionalni vodovod je započeo sa frekventnijim mjerenjima izdašnosti koja su potvrdila trend godišnjeg pada izdašnosti od najmanje 50-60 l/s. Nakon brojnih upozorenja, nadležni državni organi su usvojili Moratorijum na eksploataciju rječnih nanosa (2017. godine), kao i Akcioni plan za suzbijanje nelegalne eksploatacije rječnih nanosa iz vodotoka 2019 – 2021. godine. Dakle, postojale su sve zakonske pretpostavke za zabranu bilo kakvih privrednih aktivnost u koritu rijeke Morače, a posebno eksploatacije šljunka i pijeska”, poručuju iz Regionalnog vodovoda.

Regionalni vodovod, je kako navode, kao odgovoran društveni subjekat, nastojao da pruži direktan doprinos utvrđivanju uzroka pada izdašnosti.

U tom pravcu je uspostavio neposrednu saradnju sa naučnom zajednicom.

Urađen je, kako ističu, niz naučnih analiza i studija čija je izrada finansirana od strane, kako Regionalnog vodovoda, tako i od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i iz sredstava obezbijeđenih u okviru IPA projekata.  

Kažu da su za izradu više naučnih studija i analiza, najvećim dijelom angažovani domaći stručnjaci, uz uvažavanje eminentnih stučnjaka izvan Crne Gore.

“Sve analize i naučne studije su dostavljene Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno, Vladi Crne Gore, čiji su predstavnici detaljno upoznati sa uzrocima pada izdašnosti. Svako ko želi da pregleda pomenute analize i studije, to može uraditi putem sajta Regionalnog vodovoda. Ukoliko navedena dokumenta budu predmet traženja tužilačkih i sudskih organa, svakako će im blagovremeno biti dostavljena”, poručuju iz Regionalnog vodovoda.

Regionalni vodovod ima, kako kažu, potpisan Memorandum o saradnji sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti, međutim, sa tom institucijom nikada nije radio na nekoj konkretnoj naučnoj studiji koja se tiče utvrđivanja uzroka pada izdašnosti izvorišta "Bolje sestre".

“Ukoliko takva studija postoji, kao što tvrdi gospodin Martinović, zaista bismo istu voljeli vidjeti i bili bismo zahvalni gospodinu Martinoviću ukoliko bi nam je dostavio. Sve navedene analize i studije su ukazale na činjenicu da su, pored klimatskih promjena, osnovni uzroci pada izdašnosti izvorišta ,,Bolje sestre“ nelegalna eksploatacija pijeska i šljunka iz korita rijeke Morače i priobalnog područja u Drugoj zoni zaštite izvorišta, kao i nedovoljno stručno sprovođenje regulacije korita rijeke Morače. Prilikom izrade Projekta regulacije korita rijeke Morače, jasno je naznačeno da se dno rijeke ne smije spuštati ispod 10 mnv. Nažalost, ono je spušteno na 2,5 mnv. To je dovelo do presušivanja bunara na području Grbavaca koji prihranjuju vodom izvorište ,,Bolje sestre“, poručuju iz Regionalnog vodovoda.

Na osnovu navedenog, da se, kako ističu, zaključiti da Regionalni vodovod, odnosno, struka i nauka, i te kako znaju uzroke pada izdašnosti izvorišta "Bolje sestre".

“Ukoliko postoje bilo kakva dodatna istaživanja koja su nam nepoznata, takođe bismo, ovim putem, zamolili gospodina Martinovića da nam ih dostavi. Naš cilj je da se naučno utvrde stvarni uzroci pada izdašnosti, a ne etiketiranje bilo koga. Ubijeđeni smo da naš stav da se moraju poštovati pozitivni zakonski propisi, dijeli i gospodin Martinović”, zaključuje se u saopštenju Reagionalnog vodovoda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније