Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

23. 02. 2023. 18:01 >> 20:39

NEMA PODATAKA

Državni avion "van radara" Vlade prije novembra 2018.

Vlada Crne Gore nema podatke o letovima službenog "Learjet 45" aviona u periodu prije 22. novembra 2018. To se navodi u obrazloženju Generalnog sekretarijata Vlade, kojim se Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) odbija pristup informacijama o korišćenju aviona od 2010. do 2018. godine.

"Uvidom u arhivu utvrđeno je da se dokumnetacija koja se odnosi na upotrebu aviona prije 22.11.2018. godine ne nalazi u Generalnom sekretarijatu Vlade Crne Gore, iz kog razloga je predmetni zahtjev u ovom dijelu odbijen. Komisija za periodično ispitivanje tajnosti podataka je prilikom popisivanja dokumentacije, koja se odnosi na upotrebu Vladinog aviona u arhivi Generalnog sekretarijata Vlade pronašla dokumnetaciju koja se odnosi na period od 22.11. 2018. godine", piše u obrazloženju odluke o MANS-ovom zahtjevu.

Vladina komisija je potom sačinila izvještaj i podnijela predlog o skidanju stepena tajnosti sa dokumenata o korišćenju državnog aviona.

"Članom 14 Zakona o slobodnom pristupu informacijama je, između ostalog, propisano da organ vlasti može da ograniči pristup informaciji ako je to u intersu bezbjednosti, odbrane, spoljne, monetarne i ekonomske politike Crne Gore", piše, između ostalog, u obrazloženju.

Vlada je, istovremeno, dozvolila NVO MANS pristup dokumentaciji o korišćenju pomenutog aviona za period 22. novembar 2018. do 30. septembar 2021. u dijelu sa kojeg je skinut stepen tajnosti "interno".

Podsjetimo, MANS je 2020. prijavio predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) i Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog sumnje da je za privatne potrebe koristio službeni avion Vlade Crne Gore. Iz NVO su tada naveli da su za zloupotrebu državnog položaja položaja prijavili i Natašu Pešić, generalnu sekretarku Vlade Crne Gore.

Kako su objasnili, bez nadoknade i u isključivo službene svrhe vladin avion mogu koristiti predsjednici države, Vlade i Skupštine, prema Uputstvu o korišćenju državnog aviona.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније