Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

П.Р./М.М.

06. 02. 2023. 19:18   >>  20:27 2

POMOĆ UGROŽENIMA

Crnogorski spasioci nijesu otišli u Tursku, ambasada sugerisala da se put odgodi

Preko 50 crnogorskih spasilaca nije večeras otišlo u Tursku, radi traganja i spašavanja stanovništva iz ruševina, na molbu Ambasade Turske u Podgorici. Prema informacijama koje je TVCG dobila iz podgoričke službe i spašavanja, zemljotresom pogođena Turska ne može da primi sve koji bi htjeli da pomognu ugroženom stanovništvu.

Iz podgoričke službe kazali su da su bili spremni za put, i da su samo čekali signal iz ambasade za polazak.

Odlazak na ispomoć desiće se narednih dana, najvjerovatnije sjutra.

Ranije danas, Vlada Crne Gore je donijela odluku o upućivanju tima za traganje i spašavanje u Tursku.

Ta odluka donijeta je danas, na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade.

U Informaciji o upućivanju tima za traganje i spašavanje navodi se da je Vlada Turske uputila zahtjev za pomoć, preko Mehanizma za civilnu zaštitu Unije, NATO i Ujedinjenih nacija radi spašavanja stanovništva od zemljotresa, koji je pogodio tu državu.

„Zbog traganja i spašavanja iz ruševina Vlada Turske je tražila međunarodnu pomoć u vidu lakog, srednjeg i teškog tima za traganje i spašavanje iz ruševina, kao i medicinske timove i opremu“, piše u informaciji.

Navodi se da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), u saradnji sa opštinskim službama zaštite i spašavanja i uz saglasnost opština i vatrogasaca-spasilaca, pripremilo tim za traganje i spašavanje iz ruševina – light USAR, koji broji 18 vatrogasaca-spasilaca i pet pripadnika Direktorata za zaštitu i spašavanje.

U Informaciji piše da je Direktorat za zaštitu i spašavanje timu obezbijedio radni kombinezon, vatrogasni pojas, zaštitni šlem, radne rukavice, radnu obuću, vreće za spavanje, komplete za pružanje prve pomoći, kape, vunene rukavice, sredstva za komunikaciju – TETRA radio stanice, dva modema i dron.

„Radi operativnosti timu je potrebno obezbijediti zimske jakne, pododijela (aktivni veš), pamučne trenerke, torbu sa ljekovima i sredstvima za dezinfekciju i hirurške rukavice, bankovnu karticu sa iznosom od 10 hiljada eura za vođu tima i neograničen mobilni internet za menadžment tima (pet osoba)“, navodi se u usvojenom dokumentu.

Dodaje se da je, takođe, potrebno obezbijediti i osiguranje članovima tima.

„Međutum, dobili smo informaciju da nijesu u mogućnosti da pošalju pomoć u vidu doktora i nižeg medicinskog osoblja“, piše u dokumentu.

Južni dio Turske, 26 kilometara istočno od Šekerobe, u blizini granice sa Sirijom, rano jutros pogodio je snažan zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale.

Nekoliko stotina zgrada je srušeno i mnogi ljudi su zarobljeni.

Zemljotres je pogodio deset gradova, uključujući Gaziantep, Kahramanmaras, Hatai, Osmanije, Adijaman, Malatja, Sanliurfa, Adana, Dijarbakir i Kilis.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније