Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

06. 02. 2023. 07:00 >> 07:11

KONFERENCIJA OEBS-A U SKOPLjU

Đeka: Osnivanje Jevrejske zajednice korak naprijed

Na poziv ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije ministar ljudskih i manjinskih Crne Gore Fatmir Đeka učestvovaće na Konferenciji OEBS-a o borbi protiv antisemitizma. Vlada je usvojila platformu za tu posjetu. Konferencija se održava u Skoplju 6. i 7. februara.

Kako kažu iz Vlade, Đeka će, pored osude antisemitizma i uočavanja prijetnji i novih pokreta i trendova, dati osvrt na crnogorske rezultate u borbi protiv antisemitizma i predočiti kao uspješan, model saradnje koju je Vlada Crne Gore razvila sa Jevrejskom zajednicom Crne Gore.

Đeka će navesti da osnivanjem Jevrejske zajednice 2011. godine nije samo obnovljen i ujedinjen religijski život Jevreja na prostoru Crne Gore, već i dodatno osnažene veze dvije države.

Kako se navodi u dokumentu Vlade, na Konferenciji, koja će pored generalne sekretarke OEBS-a Helge Šmit, direktora ODIHR-a Matea Mekaćija i visokog komesara za nacionalne manjine OEBS-a Kairata Abdrahmanova, okupiti nacionalne delegate na najvišem nivou, biće obilježeno 20 godina od usvajanja ključne Odluke Ministarskog savjeta. To je odluka iz 2003. godine o toleranciji i nediskriminaciji.

Navodi se da će nacionalne delegacije imati priliku da ukažu na aktivnosti preduzete u cilju implementacije te odluke, sa naročitim fokusom na prepoznavanje, bilježenje i krivično gonjenje antisemitskih zločina iz mržnje i obezbjeđivanje bezbjednosti jevrejskim zajednicama. Takiđe i na iskorjenjivanje antisemitizma kroz obrazovanje, kao i na borbu protiv negiranja Holokausta a i promociju sjećanja na Holokaust.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније