Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

27. 01. 2023. 22:53   >>  23:03 2

SVETOSAVSKE AKADEMIJE

"Vjerujemo u slogu i jedinstvo"

Svetosavske akademije održane su večeras širom Crne Gore. U Bijelom Polju, pored velikog broja vjernika, prisustvovali i gosti iz okruženja. Vladika budimljansko-nikšićki Metodije je kazao da se nakon dvije godine pauze sa radošću okupljaju da proslave dan osnivača Srpske pravoslavne crkve. Na svetosavskoj akademiji u Budvi Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da je Sveti Sava radi Boga, radi imena Božjega i Njegove slave napustio ovaj svijet, svoju otadžbinu, svoj roditeljski dom i cijelo svoje biće posvetio Bogu.

„Sveti Sava pored svih svojih vrlina se najviše Bogu molio za slogu i jedinstvo. Mirio je sve zavađene ljude oko sebe, bio prihvatan od svih naroda i plemena svih zemalja, jer se spustio na onu najdublju tačku ljudskog postojanja, u kojima nema pripadnosti socijalnim, društvenim i drugim grupama, nego u najdublju tačku gdje se čovjek sreće sa Bogom i gdje smo svi mi ljudi stvoreni po liku gospodnjem jedno i braća“ poručio je vladika Metodije.

Visokoprečasni protojerej Darko Đogo je istakao da Njegoš i Sveti Sava koračaju u svim vjernicima koji su spremni da u sebi obnove Hrista, a u Hristu da sačuvaju slobodu.

„Zavjetna svijest podrazumijeva svjestan narod svoje snage, ali i svojih zabluda. Narod spreman da u očima Hrista sagleda svoje puteve i svoje stranputice. Zavjet nas poziva da gledamo u bolje od nas, istovremeno nas poziva da postanemo bolji ljudi. Zavjet nas obavezuje da kroz buduća pokoljenja osmislimo i osvijetlimo naše živote.“ poručio je između ostalog Đogo.

Publicista, novinar i istoričar Jovan Markuš u svom obraćanju je kazao, da se ove godine navršava 210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, najvećeg pjesnika srpskog jezika, te čestitao Bjelopoljcima, zato što su akademiju nazvali u skladu sa svetim Njegoševim zavještanjem.

Na večerašnjoj akademiji je izveden i bogat kulturno umjetnički program u okviru kojeg su nastupili crkveni hor Sveti Nikola iz Bijelog Polja, KUD Tekstilac, etno pojac Branka Zečević, guslar Željko Vukčević, recitatorka Marija Kovačević i glumci nekoliko pozorišta iz Srbije. Video porukom se obratio i skup pozdravio književnik Matija Bećković.

Sveti Sava je radi Boga, radi imena Božjega i Njegove slave napustio ovaj svijet, svoju otadžbinu, svoj roditeljski dom i cijelo svoje biće posvetio Bogu, kazao je večeras na svetosavskoj akademiji u Budvi Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije.

“Svoju dušu, svoje srce, svoj um i svoje tijelo stavio je u službu Boga živoga i na takav način, podvizavajući se strogo na Svetoj Gori Atonskoj, dostigao takav stepen vrlina i duhovnosti da je postao sasud blagodati Svetoga Duha, organ Svetoga Duha i riječi Božije i udostojio se da postane prvi srpski arhiepiskop”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Njegovo napuštanje roditeljskog doma i otadžbine, naglasio je Vladika, bilo je po Božijem promislu.

“On se vratio svome otačastvu kao apostol Hristov koji je imao dužnost da ustroji samostalnu Žičku arhiepiskopiju – autokefalnu Srpsku pravoslavnu crkvu. I kao što se na Svetoj Gori podvizavao i služio Bogu, tako je kao prvi arhiepiskop i arhipastir duhovno napasao, prosvećivao, hranio, opredjeljivao svoj narod da se potpuno s njime sjedinio. Svoj narod je preporodio Duhom Svetim, Božjom milošću i Božjom svjetlošću, Božanskim ljepotama”, rekao je on.

Time je Sveti Sava naš rod uveo u porodicu prosvećenih evropskih naroda, sa punim dostojanstvom i u zajednicu Svetih Božjih Crkava, dodao je Vladika Joanikije.

Kazao je da osnovanje Žičke arhiepiskopije i dobijanje autokefalnosti nije bilo odvajanje od bilo koga nego stupanje u zajednicu sa ostalim Pravoslavnim crkvama u punom dostojanstvu.

“On je priznat i uvažen od svih Crkava kao ravnoapostolni srpski prosvetitelj vaseljenskog duha i širine, a time i njegov narod priznat i poštovan preko njega od svih. I tako je do dana današnjeg. On se sjedinio sa svojim narodom, ušao u njegovu dušu. A kada su njegove svete mošti spaljene, pokazalo se da je to bila nova žrtva Svetoga Save – da se on sjedini sa svima, naročito sa onima koji stradaju, čiji se domovi pale, što i danas vidimo da sedogaša na Kosovu i Metohiji sa progonjenima i strijeljanima, ponižavanima i ubijanima”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније