Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина [ R.B. ]

27. 01. 2023. 15:14 >> 15:09

MINISTARSTVO PRAVDE

Nastaviće da unapređuju saradnju sa Jevrejskom zajednicom

Vlada i Ministarstvo pravde snažno su opredjeljeni da, u cilju afirmacije vjerskih sloboda i očuvanja multinacionalnog i multikonfesionalnog sklada, nastave sa unapređenjem saradnje sa Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori. To je saopšteno iz Ministarstva pravde, povodom prisustva resornog ministra Marka Kovača i generalnog direktora Direktorata za vjerske zajednice Dragana Radovića izložbi posvećenoj obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Kovać je kazao da se sjećanjem na žrtve Holokausta upozorava na užasne zločine koji su počinjeni nad nedužnim žrtvama, kojima u ime čitavog crnogorskog društva iskazuju najdublje poštovanje.

„Pijetet i solidarnost sa žrtvama, kao i osuda zločinaca i njihovih ideologija predstavljaju našu moralnu obaveza, a svjedočanstva preživjelih i njihovih porodica permanentna su opomena za buduće generacije“, poručio je Kovač.

On je naveo da sloboda vjeroispovjesti, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, treba da podstiče zaštitu uvjerenja pojedinca po pitanju vjere, jer svaka sloboda treba da hrabri i osnažuje uzajamno poštovanje i toleranciju.

U saopštenju Ministarstva navodi se da se Crna Gora, kao i uvijek, obilježavanjem tog važnog datuma pridružuje čitavom civilizovanom svijetu, koji nikada neće zaboraviti užase koji su se dogodili jevrejskom, ali i svim drugim narodima tokom Drugog svjetskog rata.

Kako se dodaje, da sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti ima poseban značaj u Crnoj Gori, kao heterogenoj društvenoj zajednici, dokazuje iskustvo da pluralizam religija i konfesija ne mora voditi konfliktu.

Iz Ministarstva su rekli da je taj pluralizam razlike pretvorio u društveno bogatstvo.

Navodi se da je donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti omogućeno da vjerska prava i slobode budu u potpunosti zaštićeni, a vjerske zajednice slobodne, bez ikakvog miješanja organa izvršne vlasti.

„U tom pogledu sve vjerske zajednice su ravnopravne i slobodne da se razvijaju i žive onako kako to njihova autonomna pravila i vjerski obredi nalažu“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da zakonodavni okvir u Crnoj Gori zabranjuje svaki oblik diskriminacije i prepoznaje zaštitu svih vjerskih zajednica kao veoma važno civilizacijsko dostignuće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније