Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

26. 01. 2023. 19:54 >> 19:52

REGIONALNI VODOVOD

Strpljivo čekali da se potvrde razlozi za smjenu Đuraškovića

Iz Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje reagovali su povodom smjene Josipa Đuraškovića, bivšeg izvršnog direktora vodovoda, i istakli da je na kraju isplivalo sve loše što je radio i da su potvrđeni razlozi zbog kojih je smijenjen.

"Vrijeme uvijek pokaže dobra i loša djela i namjere. Na kraju, uvijek se pokaže istina, kakva god ona bila. Treba samo biti strpljiv", navode u saopštenju.

"Dolaskom na funkciju mnogi ljudi se ,,izgube” ili možda pokažu svoje parvo lice. Kao da ih moć zaslijepi i pomjeri granice ljudskog i principijelnog ponašanja. U njima se probudi želja da upravljaju ljudima kao figurama. Nepoštovanje prava radnika, zloupotreba položaja, mobing i mnoge druge neprimjerene radnje, postaju način njihovog rada i upravljanja. Osjećaju neku snagu jer granica njihove moći ne postoji. Nažalost, kada se sve raspriši, po onoj narodnoj ,,kako radiš, tako ti se vraća”, oni se izgube i u očaju zbog izgubljenih privilegija, sve više tonu kriveći druge i pronalazeći opravdanja za sve ono što su radili, a nijesu smjeli. Oličenje takvog postupanja je Josip Đurašković, bivši direktor Regionalnog vodovoda", ističu iz Regionalnog vodovoda.

Đurašković je, kažu, smatrao da je sva moć u njegovim rukama i da Odbor direktora treba da ,,sluša” i realizuje njegove naloge, a ne obrnuto. Čini se, kako ističu, da je neke stvari permutovao, odnosno, nije dobro shvatio.

"Ali, kada se uđe dublje u analizu njegovih postupaka, opet se čini da je sve dobro shvatio, a da je njegovo postupanje bilo plod njegovog svjesnog opredjeljenja, ili, bolje rečeno, karaktera. Nije, ili je, pak, selektivno izvršavao odluke Odbora direktora, odnosno, samo one koje su mu odgovarale. Vršio je mobing nad radnicima, udaljavao ih sa posla dajući im otkaze ili šaljući ih na prinudne odmore. Na drugoj strani, podobne je nagrađivao bez obrazloženja, pa čak davao stimulans radnicima koji nijesu ni dolazili na posao. Nezakonsko trošenje sredstava Regionalnog vodovoda, brojna neovlašćena putovanja i učenje zemljopisa o trošku Društva, bili su, ne sporadična pojava, već stil njegovog rada. Primao je nove radnike, i pored zabrane Odbora direktora, dok je zaposlenim branio da pružaju bilo kakve usluge predsjedniku i članovima Odbora direktora", poručuju u saopštenju.

Prema njihovim riječima, upravo zbog sprečavanja Odbora direktora da vrši svoju zakonsku i statutarnu funkciju i neviđene bezobzirnosti u nepoštovanju propisa, Odbor direktora je, kao što je poznato, razriješio Josipa Đuraškovića sa funkcije izvršnog direktora Regionalnog vodovoda.

"Odbor direktora je poništio njegove nezakonito donošene odluke o otkazima. Nedavna pravosnažna sudska presuda povodom otkaza Nikici Purliji, još jednom je pokazala nezakonito postupanje prema pojedinim radnicima, kada im je, ne samo nanosio materijalnu štetu, već i duhovne i psihičke traume i stresove. Protiv imenovane je pokrenuo neosnovani disciplinski postupak, te izrekao i sproveo prestanak radnog odnosa, čime je povrijeđena odredba člana 6 Konvencije o ljudskim pravima, jer imenovanoj nije bio omogućen fer i nepristrasan postupak pred nezavisnim organom, te član 7 iste Konvencije kojom je propisano da se ne može kažnjavati niko za djelo koje ne postoji", navode iz Regionalnog vodovoda.

Presuda, kako tvrde iz Regionalnog vodovoda, kao i dva nalaza inspekcije rada su potvrdili ispravnost odluka Odbora direktora, te samim tim dokazali da su prijave i optuživanja Đuraškovića bili lažni.

"Sudska presuda je samo jedna od brojnih potvrda nezakonitog rada i odluka koje je donosio i kojima proizveo direktne štete sa negativnim ekonomskim efektima. Njegovo izbjegavanje primjene pozitivnih zakonskih propisa ili njihova selektivna primjena, za rezultat je imalo diskriminatorski odnos prema zaposlenima, kao i uspostavljanje pravnog i organizacionog haosa u samom Društvu", poručuju u saopštenju.

Kako su kazali iz tog preduzeća, analizirajući informacije o njegovim putnim nalozima, reprezentaciji i datim stimulansima, Odbor direktora je ustanovio da je Josip Đurašković načinio više zloupotreba službenog položaja, čime je nanio direktnu i indirektnu materijalnu štetu Društvu.

"Zaključak Odbora direktora je da se sva dokumentacija proslijedi Specijalnom državnom tužilaštvu na uvid, odnosno, na dalje predmetno postupanje. Nadamo se da je Đurašković izvukao pouku i da će preuzeti odgovornost za nerad, odnosno, nezakoniti rad i postupanje, te da će prestati sa lažnim prijavljivanjima i optužbama", zaključili su iz Regionalnog vodovoda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније