Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

14. 01. 2023. 20:05 >> 09:04
6

ĆORIĆ ZA TVCG

"Razmatra se ograničavanje boravka nevakcinisanoj djeci u kolektivnim smještajima"

Državna sekretarka Ministarstva zdravlja Slađana Ćorić u gostovanju u Dnevniku 2 na TVCG kazala je je crnogorski zdravstveni sistem spreman u slučaju pojave morbila, i da se nada da će roditelji shvatiti značaj vakcinacije. Ćorić je kazala da se razmatra ograničavanje boravka u kolektivnim smještajima nevakcinisanoj djeci.

"Formirana je multisektorska radna grupa još prošle godine. Riječ je o širokoj grupi koja intenzivno radi. Pored ministra zdravlja tu je i ministar prosvjete, UNICEF-a, SZO, pedijatri...", kazala je Ćorić.

Tvrdi da je zdravstveni sistem je spreman u slučaju pojave morbila.

"Razmatra se da se nevakcinisanoj djeci ograniči boravak u kolektivnim smještajima. Mi smo više puta apelovali na roditelje da dozvole vakcinaciju djece. Strepimo od novog talasa kovida i strepimo da će zdravstveni sistem biti pod velikim pritiskom", kazala je Ćorić.

Ona je ponovila da su bolnički kapaciteti spremni.

"Nadam se da će roditelji shvatiti značaj vakcine i da ćemo doprijeti do svijesti roditelja, te da će krenuti ta masovna vakcinacija", poručila je Ćorić i dodala da je na roditeljima velika odgovornost. "Žao mi je što danas, u 21. vijeku govorimo o rutinskoj imunizaciji koja je spasila milione života širom svijeta", kazala je Ćorić.

Kako kaže, država je o imunizaciji trebala da razmišlja mnogo ranije.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, roditelji ili staratelji koji odbijaju da vakcinišu djecu mogu biti kažnjeni od 100 do dvije hiljade eura. Podaci pokazuju da je u posljednje tri godine, novčane kazne platilo oko 90 roditelja, a najviša je bila 800 eura.

"Mi bismo voljeli da ne moramo da razmišljamo o sankcijama", poručuje Ćorić i kaže da su se suočavali i da problemima kada i pedijatar kaže: "Ajde da sačekamo malo", - to se dešava pod pritiskom roditelja naravno", kazala je Ćorić i poručila da ako "budemo sprovodili neke represivne mjere, sprovodićemo ih i prema zdravstvenim radnicima koji savjetuju roditelje da ne vakcinišu djecu".

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније