Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Драгана Лалевић, ТВЦГ

09. 01. 2023. 19:53 >> 19:49

POSTUPAK ODT-A MIMO ZAKONA

"Bega press": Prijava odbačena, podnosioci nijesu obaviješteni

Krivična prijava zbog dodjele državne pomoći podgoričkoj firmi "Bega press" koju je prije 12 godina podnio Pokret za promjene i MANS odbačena je još prije deset godina. Javnost međutim, kao ni podnosioci prijave, nijesu obaviješteni o epilogu, što je bila zakonska obaveza. Iz Osnovnog državnog tužilaštva su nam saopštili da nije bilo osnova za krivično gonjenje, dok u Pokretu za promjene prepoznaju politički uticaj.

Bivšem podgoričkom distributeru štampe, firmi "Bega press" Vlada na čelu sa Igorom Lukšićem 2011. godine odlučuje da dodijeli državnu pomoć od 880.000 eura iako je u pitanju privatna firma, koja je dvije godine ranije otišla u stečaj. Uslijedila je krivična prijava Pokreta za promjene.

"Smatrajući da je Vlada napravila nezakonito krivično djelo državne pomoći, jer je pomogla privatnu firmu Bega pres što smo mi ocijenili kao nezakonito miješanje države u uređivačku politiku medija, selektivno pristupanje i kupovinu uređivačke politike, sve suprotno deklarisanim evropskim standardima", navodi predsjednik PzP Nebojša Medojević.

Uslov za dodjelu sredstava bilo je tehnološko restrukturiranje, međutim "Bega press" je novac iskoristio za pokrivanje dugova novinskim kućama koji su u tom trenutku iznosili čak tri miliona eura.

"Mislim da je državno tužilaštvo i tada moralo ozbiljnije da se pozabavi i utvrdi da li u radnjama odgovornih lica, ne u tim privrednim društvima nego u izvršnoj vlasti ima elemenata krivične odgovornosti za neko krivično djelo, koje se goni po službenoj dužnosti, naravno pod uslovom da nije nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja", kazao je advokat Veselin Radulović.

Ipak, u odgovoru ODT-a Televiziji Crne Gore, navodi se da odlukom iz decembra 2012. godine nijesu našli osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo. O tome međutim nijesu obavijestili podnosioce prijave- Pokret za promjene i MANS.

"Podsjetiću da od 2015. ZKP propisuje mogućnost pritužbe na rješenje tužioca o odbacivanju prijave, ali svakako je postojala obaveza tužioca da rješenje donese podnosiocu. Čini mi se da je u ovom slučaju to izostalo", ističe Radulović.

Medojević u ovakvoj reakciji tužilaštva prepoznaje politički uticaj.

"I pored ovih formalnih promjena tužilaštvo je i dalje pod jakom kontrolom politike, pod uticajem DPS-a, sva krivična djela koja idu prema vrhu te partije se zataškavaju", tvrdi Medojević.

I Komisija za kontrolu državne pomoći u izvještaju za 2011. godinu ukazuje da je pomoć "Bega press-u" bila "manje uspješna", te da 880.000 eura nije iskorišteno za restrukturiranje već za pokrivanje dugova preduzeća koje je bilo pod stečajem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније