Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г. [ Sanja Milović ]

05. 01. 2023. 17:00   >>  17:01

KOMNENOVIĆ ZA PORTAL

"Najava protesta pokušaj političke opstrukcije"

Povodom protesta koji sjutra organizuje Centar za kulturu Tivat (CZK) zbog uklanjanja Male scene u Atrijumu ljetnjikovca Buća, predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović kazao je za Portal RTCG da je CZK mimo znanja osnivača i zakonskih osnova svojevremeno postavilo improzovanu scenu u dvorišnom prostoru srednjovjekovnog kompleksa i da, kako je rekao, oni nijesu vlasnici tog prostora.

"Reakcije rukovodstva CZK oko uklanjanja improvizovane scene u dvorišnom prostoru Ljetnjikovca Buća nemaju veze sa tobožnjom brigom oko odvijanja ljetnjih pozorišnih programa. Ono sa čim imaju veze su jalovi pokušaji političke opstrukcije rukovodstva bez ikakvog legitimiteta koje broji poslednje dane na toj funkciji", kazao je Komnenović.

Komnenović je istakao da je besmisleno da Opština Tivat koja je, kako je kazao, i osnivač CZK pravda nelegitimnom rukovodstvu zakonske norme, umjesto da, navodi Komnenović, se potrude da se sami pozabave organizacionim i programskim ciljevima u čemu se nijesu proslavili.

"Podsjećamo da je CZK mimo znanja osnivača i zakonskih osnova svojevremeno postavilo improzovanu scenu u dvorišnom prostoru srednjovjekovnog kompleksa i da oni nijesu vlasnik tog prostora. Pitanja koja targetiraju nijesu njihova briga već će biti zadatak novoizabranog Savjeta i rukovodstva ove kulturne institucije koje treba da riješi ove i brojne druge probleme u Centru za kulturu", zaključio je Komnenović.

Iz Centra za kulturu Tivat danas su u saopštenju za javnost, koje je prenio "Radio Tivat", naveli da je počelo uklanjanje Male scene Atrijumu Buća, uprkos njihovom zahtjevu da se "nađu na sastanku i pronađu rješenje za sve".

Istakli su da je "izostala kultura dijaloga".

"Ne samo što je izostala kultura dijaloga već je izostala i logika razmišljanja. Jer, izostaviti nas, djelatnike Centra, u nalaženju lokacija za izmještanje scene, je samo dokaz nedostatka logike i želje da se nađe rješenje za nastali problem. Sramota je, odgovorno tvrdim, da se pozorišne predstave i ostala izvođačka umjetnost, obezvrijede – smještajući ih na parking pored prometne saobraćajnice", ističe se u saopštenju.

Navodi se da "pozivajući se na zakon jasno stoji da svako ima pravo da, pod jednakim uslovima, individualno ili kolektivno, koristi kulturna dobra, radi učešća u kulturnom životu", te da smatraju da i "nije toliko argumentovano opravdano uklanjanje Male scene".

"S obzirom na to da se predstavnici vlasti pozivaju na „neoborive“ argumente, uvjeravamo vas da ćete, u narednih par dana, čuti i neoborive argumente s naše strane, iako je uistinu tragedija da ih do sada nijeste uvidjeli", navodi se u saopštenju.

Iz Centra za kulturu Tivat pozvali su sve građane i publiku da protest koji će se održati sjutra.

"Poštovani građani, uvažena publiko, dragi prijatelji pozorišta i Purgatorija, poštovani glumci, reditelji, i svi vi koji ste učestvovali sa nama u izgradnji ove internacionalne institucije – Purgatorije, pozivamo Vas da 6. januara, u 10 sati, budete sa nama, kod Atrijuma Buća – Luković i mirnim protestom podržite našu borbu za očuvanje Male scene", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније