Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

05. 01. 2023. 09:50   >>  09:48

SAVELjIĆ UPOZORAVA

Već 20 godina nema odlučnosti da se krivolovu stane na kraj

Gazdovanje prirodom u Crnoj Gori može se lako dovesti u red ako za to bude političke volje, poručio je ornitolog i poznati aktivista za zaštiti živote sredine Darko Saveljić.

Saveljić kaže da krivolov nije izolovana pojava u Crnoj Gori, već se dešava i u Nacionalnim parkovima.

Podsjetimo u Nacionalnom parku Skadarsko jezero prije dva dana uhvaćene su dvije osobe u krivolovu na ribe i na ptice.

“Krivolov, posebno u nacionalnim parkovima,  Evropa je odavno zaboravila, a mi i dalje kuburimo sa tim problemima”, naveo je Saveljić, u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

Kaže da u posljednih 20-ak godina nijedan ministar zadužen za tu oblast nije pokazao posebno interesovanje da se krivolovu stane na kraj.

Saveljić ističe i da inspektori za lovstvo nijesu baš zainteresovani da rade kako treba, a na drugoj strani ne postoje ni kapaciteti da se hvataju krivolovovci, zbog nedostatka opreme.

“Na trećoj strani nemam utisak ni da je tužilaštvo posmatralo krivolov, čak i u zaštićenim područjima, kao kriminal u životnoj sredini iako ga tako tretira zakon. Ako bi bilo političke volje da se taj sektor gazdovanja prirodom dovede u red, to je vrlo lako i brzo moguće”, saopštio je Saveljić.

Govoreći o, ovih dana aktuelnom zagađenju vazduha, Saveljić ističe da se u toj oblasti kao i u krivolovu, godinama ništa ne radi, osim na deklarativnom nivou.

"Građani po Ustavu imaju pravo na zdravu životnu sredinu", zaključio je Saveljić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније