Друштво

М.М./М.В.

23. 12. 2022. 20:10   >>  20:23 5

РЈЕШЕЊЕ САВЈЕТА АЗЛП

АСК податке о функционерима незаконито уступила фирми из Новог Сада

Савјет Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информацијама рјешењем је забранио Агенцији за спречавање корупције (АСК) повјеравање послова, обраде и изношење личних података из информационог система компанији "Prozone" из Србије, јер су подаци тој фирми уступљени супротно Закону о заштити података о личности. Према рјешењу које је Агенција за заштиту личних података (АЗЛП) објавила вечерас, АСК је као руковалац личних података повјерила услугу одржавања и надоградње система фирми која има сједиште у Србији због чега су лични подаци јавних функционера и службеника АСК постали доступни иностраној компанији без правног основа. То је фирми из Србије омогућено, наводи се, без писаног уговора и без сагласности Агенције за заштиту личних података, као надлежног органа.

"Тиме је дошло до незаконите обраде личних података, незаконитог повјеравања послова и повреде више чланова Закона о заштити података о личности", наводи се у рјешењу које је усвојио Савјет Агенције за заштиту личних података.

Средином априла ове године, НВО МАНС је на основу пријаве грађана дошла до сазнања да је АСК базу података јавних функционера, са личним подацима функционера и са њима повезаних лица, прослиједила компанији "Prozone" из Новог Сада са којом је закључен уговор о набавци услуге одржавање апликативног софтвера, а без сагласности Агенције за заштиту личних података.

МАНС је тврдио да је хард диск са личним подацима достављен иностраној компанији супротно прописаним условима који се тичу обраде личних података.  

АСК је закључила шест уговора о набавци са фирмом "Prozone" што се и констатује у рјешењу са које је усвојио Савјет Агенције за заштиту личних података. 

Рјешењем је АСК обавезана да у року од седам дана Агенцији за заштиту личних података и слободан приступ информацијама достави доказ да је извршила управну мјеру односно забранила повјеравање послова поменутој фирми из Србије.

Истакнуто је да сходно предметним уговорима представници фирме из Србије имају ВПН приступ апликацији и подацима АСК из њеног система који је успостављен на основу законске надлежности, па "врше обраду личних података јавних функционера и чланова породичног домаћинства на начин да су им откривени путем преноса".

"Односно да имају увид у личне и друге повезане податке у вези ове категорије лица, и то име и презиме, јединствени матични број, пребивалиште, односно боравиште и адреса становања, школска спрема и звање, а за јавног функционера и име оца, име мајке, рођено презиме мајке и контакт телефон, као и податке у вези јавне функције коју врши, чланства у радним тијелима и чланства у органима управљања и надзорним органима јавних предузећа, јавних установа или других правних лица, податке о имовини и приходима јавног функционера и чланова заједничког домаћинства, односно све личне податке који се пријављују сходно члану 24 Закона о спречавању корупције, као и податке о политичким субјектима", пише у рјешењу које је усвојио Савјет Агенције за заштиту личних података.

Истиче се да је АСК као руковалац збирки личних података повјерио привредном друштву из Новог Сада да у његово име врши послове у вези са обрадом личних података, односно вршење увида у њих, па то привредно друштво, у конкретном случају, има статус обрађивача. 

"Као и да обрађивач има сједиште ван територије Црне Горе, односно у Републици Србији. Дакле, повјеравање послова обраде личних података прописано је чланом 16 Закона о заштити података о личности на начин да руковалац збирке личних података може поједине послове у вези са обрадом личних података из свог дјелокруга повјерити обрађивачу личних података уговором, који мора бити у писаној форми, којим се уређују међусобна права и обавезе руковаоца збирке личних података и обрађивача личних података. А нарочито обавеза обрађивача да поступа по упутствима руковаоца збирки личних података", пише у рјешењу које је усвојио Савјет Агенције за заштиту личних података. 

Пратите нас на

Коментари 5

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније