Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

05. 12. 2022. 17:06 >> 17:05

REAKCIJA HRA

"Izostanak tužioca dva puta sa uviđaja bagateliše krivična djela"

Akcija za ljudska prava izražava protest i zabrinutost zbog nedjelotvornog postupanja nadležnog državnog tužioca u izviđaju dva napada eksplozivnim napravama na načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića.

"Ako se nedjelotvorno postupa u istrazi napada na direktora zatvora, šta da očekuju obični građani?!", zapitali su iz HRA.

Ističu da pozdravljaju odluku v.d. vršiteljke dužnosti Maje Jovanović da naredi preispitavanje postupanja u okviru ODT Podgorica.

"Državni tužilac je bio dužan da izađe na lice mjesta prilikom vršenja uviđaja, u skladu sa članom 263 ZKP-a, i odmah prikupi informacije o svim okolnostima napada od oštećenog Spasojevića, a to nije učinio", navodi u saopštenju.

Izostanak tužioca sa uviđaja čak dva puta za redom, ističu, bagateliše ova krivična djela, i može samo da ohrabri počinioce.

Kako navode iz HRA, posebno zabrinjava i informacija koju su objavili mediji da postupajući tužilac nije prikupio potrebna obavještenja od Spasojevića o ovim događajima, kao ni o direktnim prijetnjama koje je dobio od pritvorenika Maria Miloševića.

"Podsjećamo da su ovakvi propusti tužilaštva u fazi izviđaja, u nekim od ranijih predmeta, kao što su pokušaj ubistva novinara Tufika Softića i ubistvo glavnog urednika DAN-a Duška Jovanovića, pogubno uticali na to da se počinioci ni do danas ne procesuiraju", poručuju iz HRA.

Posebno naglašavaju da je u slučaju novinara Softića, koji je pretrpio dva napada, sud pravosnažno utvrdio da je istraga bila nedjelotvorna, zbog propusta državnog tužioca i istražnog sudije da izađu na lice mjesta, kao i propusta državnog tužioca da odmah po izvršenju krivičnog djela uzme obavještećenja od oštećenog (P.br. 6930/16).

"U slučaju ubistva Jovanovića, tadašnji istražni sudija Višeg suda u Podgorici nije izašao na lice mjesta, a postupajući državni tužilac Višeg državnog tužilaštva, u čijoj je nadležnosti bio ovaj predmet, nije prisustvovao informativnom razgovoru u podgoričkom Centru bezbjednosti i sačinjavaju službene zabiljške u kojoj je Damir Mandić detaljno opisao ubistvo Jovanovića, pa se zabilješka nije mogla koristiti kao valjan dokaz", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније