Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

05. 12. 2022. 14:14 >> 14:14

PROCJENA EKSPERATA

Ombudsman, Agencija za lične podatke i AEM pod lupom misije EK

Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode Jovan-Jole Vučurović i predstavnici Sekretarijata Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Administrativnog odbora sastaće se sjutra sa ekspertima koji borave u Crnoj Gori u okviru stručne misije Evropske komisije (EK) Kristinom Sa Kosta, Linom Rainiene i Matejom Sironičem. Ekspertska misija se organizuje u okviru ciklusa misija, na temu nezavisnih i regulatornih tijela, u svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

"Opšti cilj ove konkretne misije je analiza institucionalnog okvira nezavisnih nadzornih ili regulatornih institucija u cilju procjene njihove nezavisnosti i efikasnog funkcionisanja. Eksperti iz Portugala, Litvanije i Slovenije baviće se procjenom pravnog i institucionalnog okvira i rezultata institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama i Agencije za elektronske medije", .

Predmetna misija, ukazuje se, ima naročit značaj u procesu pristupnih pregovora Crne Gore s Evropskom unijom u okviru poglavlja 23 (pravosuđe i temeljna prava), imajući u vidu činjenicu da, u skladu sa Novom metodologijom pregovora s Evropskom unijom koju je Crna Gora prihvatila u maju 2020, poglavlja 23 i 24 ostaju u fokusu pregovaračkog procesa. Ističe se da bez ispunjenja privremenih mjerila u ovim poglavljima ne može doći do privremenog zatvaranja nijednog novog poglavlja pravne tekovine EU.

"U periodu od 5. do 9. decembra eksperti će održati sastanke i sa predstavnicima: Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva ljudksih i manjinskih prava, Ministarstva finansija, Ministarstva kulture i medija, Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore, institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Agencije za elektronske medije, Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, kao i sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i organizacija civilnog društva", poručeno je u saopštenju. 

Posljednjeg dana misije, 9. decembra 2022. godine biće održan završni sastanak na kojem će eksperti predstaviti preliminarne zaključke i preporuke, a rezultati ove misije biće sadržani u sledećem izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније