Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

05. 12. 2022. 12:56 >> 12:54

WORLD BEYOND WAR

GI Sačuvajmo Sinjajevinu postala dio svjetskog pacifičkog pokreta

Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" postala dio svjetskog pacifističkog pokreta World Beyond War, saopštili su iz te GI.

"Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu četvrtu godinu postojanja, a drugu godišnjicu od najvećeg ekološkog protesta, koji je na današnji dan završen 2020. godine, dočekuje kao najmlađa članica globalnog pacifističkog pokreta World Beyond War (WBW), našeg saveznika koji u Sjevernoj Americi zastupa interese Sinjajevine. Na današnji dan smo se, prije dvije godine, sa Margite razišli nakon najvećeg i najdužeg ekološkog protesta u istoriji Crne Gore. Bili smo živi štit za odbranu naše planine od namjere tadašnje vlasti da je ekološki devastira, gradeći na njoj NATO vojni poligon", navodi se u saopštenju.

Iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu" poručuju da spremno čekaju maj, jer ima se, kako su kazali, i dalje, prijeti vojnom vježbom na Sinjavini.

"Ta subota, 5. decembar 2020. godine kada smo se razišli, bila je dan nade da će stvari za Sinjajevinu krenuti boljim tokom, da će sve zebnje i strahovi od uništavanja planine nestati, te da će nova ekspertska Vlada Crne Gore, ispraviti greške svojih prethodnika. To se, nažalost, nije desilo. Naprotiv, nailazimo na isti ignorantski odnos, a u zvaničnim izvještajima Vlade se protesti na Sinjajevini i ne spominju, a za, našom zaslugom, spriječenu vježbu 2020. se govori da je odložena zbog korone", saopšteno je iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Navode da Sinjajevinu 2020. nije zaštitio nikakav virus, već kako su kazali, jedna veoma zdrava ideja poštenog i dobronamjernog naroda sa cijele Sinjajevine i iz cijele Crne Gore, koji je svojim tijelima, danonoćno 51 dan, branio planinu i materijalno podržavao proteste. Uvjereni su da će svi koji su uz njih bili 2020, biti uz njih i 2023. godine ukoliko za tim bude potrebe. Iz GI su kazali da od 2020. nijesu sjedjeli skrštenih ruku, i poručuju da neće, dok se i formalno poligon ne ukloni sa te planine.

“Gradimo mrežu saveza širom svijeta, a u protekle dvije godine postali smo dio renomiranih svjetskih organizacija ICCA consortium, International land coalition, a sada i World BEYOND War, sa kojima smo u julu ove godine Vladi i Delegaciji EU predali globalnu peticiju sa jasnim zahtjevom da se odluka o vojnom poligonu poništi, a Sinjajevina proglasi za zaštićeno područje u čijem će upravljanju aktivno učestovati lokalna zajednica”, navode u saopštenju.

poručuju da odluka o vojnom poligonu ne predstavlja samo uništenje javnog dobra koje pripada svim građanima Crne Gore i generacijama koje će tek doći, već kako su kazali, i otimanje i uništenje privatne svojine na nekim djelovima planine gdje je planiran vojni poligon. Smatraju da je u pitanju čin samovolje vlasti i kršenja osnovnih ljudskih prava i Ustava.

"Od Vlade avaza nije bilo, a jedino je pohvalna reakcija Ministaratva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma koje je od opština tražilo saglasnost da Sinjajevinu proglase zaštićenim područjem. Ni jedna opština, kojima Sinjajevina gravitira, još nije proglasila ni metar Sinjajevine regionalnim parkom. Ćute svi, i Mojkovac, i Kolašin, i Šavnik i Žabljak. Ćuti i Danilovgrad, iako njihovi stočari na Sinjajevinu izgone najbrojnija stada. Njihovo ćutanje u trenutnoj Vladi koriste kao izgovor da ne predlože ukidanje odluke o vojnom poligonu, iako za to, barem zvanično, ne postoji ni jedna prepreka. Ministri u Vladi, barem oni koji su nam bili na Margiti 2020. godine sa obećanjem da će to učiniti kada dodju na vlast, mogu već na sledećoj sjednici predložiti i usvojiti odluku o poništavanju odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini”, dodaju u saopštenju.

Poručuju da će nastaviti da promovišu Sinjajevinu kao ekološko područje, bore se za unapređenje uslova života na planini ali i bore za njenu zaštitu.

"Stojimo na raspolaganju za pomoć Vladi prilikom poništavanja odluke o poligoni na Sinjajevini, te stoga očekujemo da naši predstavnici uđu i u radni tim koji se bavi tim pitanjem. Pouzdano znamo da se danas održava prvi sastanak tog tima, simbolično 5. decembra, a upravo danas premijer Dritan Abazović i ministr Filip Adžić na stolu imaju naš zahtjev za uključivanje naših predstavnika u radnu grupu, jer su zaboravili sami da nas pozovu”, kazali su iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Poručuju da, od Vlade koja tvrdi da njeguje demokratske i ekološke vrijednosti očekuju da to pokaže i na djelu, jer u suprotnom, kako su kazali, građani će lako zamijeniti i takve ministre i partije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније