Друштво

Туфик Софтић

03. 12. 2022. 07:23   >>  14:48 1

МИЛИОНСКА ПРЕВАРА

Беранско “Агрополимље” под лупом тужилаштва

Основни државно тужилаштво у Беранама почело је да прикупља податке од бивших радника и акционара некадашњег беранског предузећа “Агрополимље”, за које постоје многе сумње да представља највећу превару у транзицији у области пољопривреде у овом граду. Порталу РТЦГ то је потврдио један од акционара, Рефо Зујовић, али је казао да су сви који су позвани давали изјаве за сада само у вези АД “Шумарство”.

"Шта је са другим предузећима која су настала из овог једног, великог предузећа, не знам”, рекао је Зујовић.

Према његовим сазнањима, саслушано је више бивших радника и акционара, али не зна да ли је неко добио повратну информацију докле се стигло у предмету.

"Ја нијесам још увијек”, казао је овај акционар.

Рекао је како су они из ранијих пријава имали податке о томе да се ради о 400 хектара земљишта под шумама, ливадама и воћњацима, али да су у тужилаштву сазнали како је у питању, заправо, скоро дупло већа бројка.

"Мени су рекли да они испитују како је продато или препродато око 700 хектара. Од тога се 500 хектара водило као државно земљиште. Мањински акционари су власници десет одсто укупног земљишта на територији општине Беране”, рекао је Зујовић.  

Радници и акционари овог некадашњег предузећа тврде да су неке особе приликом приватизације “Агрополимља” континуирано, у дужем временском периоду, предузимале бројне незаконите радње ради прибављања противправне имовинске користи на штету радника, акционара и државе Црне Горе.

Зујовић подсјећа да већ годинама од највећих инстанци траже да се утврди због чега надлежне институције нијесу на вријеме предузеле мјере како би се на путу потпуне ликвидације "Агрополимља" на вријеме спријечило неодговорно понашање стечајних управника, стечајних судија, тужилаца, инспекцијских служби и Подручне јединице Управе за некретнине Беране. 

“На наше раније захтјеве нико се до сада није озбиљно освртао. Акционари су због бројних пропуста грубо оштећени на начин што нам је приликом диобног биланса предузећа ускраћено право на дио својине која је припадала некадашњем предузећу "Агрополимље". Ми и даље тврдимо да постоје основане сумње да се ради о организованом криминалу и да актери тих радњи годинама остају некажњени”, тврди Зујовић. 

Према његовим ријечима, случај “Агропломље” представља највећу пљачку у Беранама у области пољопривреде.

“Пљачка је велика јер је било велико предузеће, као и имовина овог предузећа која је на чудне начине прешла у руке приватника. Ми не можемо равнодушно да гледамо како  и данас та имовина иде из руке у руку”, каже Зујовић.

Берански агроиндустријски комплекс "Агрополимље" настао је као дио некадашње компаније "Агрокомбинат 13. јул".

Тада, већ далеке 1963. године, упошљавао је преко 800 радника. 

Иначе, "Агрополимље" је у свом саставу, између осталог, имао пекару, мљекару, кланицу, воћњак од 47 хектара, бројне трговинске и услужне објекте, као и преко сто хектара шуме и земљиште на ком се обављала пољопривредна производња. Одлуком Скупштине акционара ДД "Агрополимља" Беране од 24. јуна 1998. године, то друштво је подијељено на десет нових правних субјеката и акционарских друштава.

Сва имовина ДД "Агрополимља" која је подијељена између акционарских друштава процијењена је, тако да је утврђен акционарски капитал запослених и фондова. Сва нова акционарска друштва су формирала скупштине акционара и управне одборе и именовала извршне директоре. Бивши радници, као и мањински акционари, тврде да бројни докази указују да се након тих трансакција приступило незаконитим радњама у предузећу.

Истичу да су привилеговани појединци последњих година вриједну непокретну имовину, власништво акционара, бивших радника ДД "Агрополимља", на своју руку продавали разним купцима. Наводе да су новац од продатих непокретности задржавали искључиво за себе и да је неопходно ангажовати финансијске стручњаке спремне да саопште о каквим трансакцијама је ријеч.“

"Ми мислимо да је потребно да вјештаци утврде која је површина непокретности била уписана на АД 'Пољопривреда и шумарство', које је настало као један од субјеката 'Агрополимља' и на основу којег правног основа, затим колико је од тих непокретности отуђено, када, којим лицима и како и на који начин су вршене промјене на нове купце”, истичу мањински акционари, међу којима је и Зујовић. 

Они додају да је такође потребно да се преко вјештака финансијске струке утврди за које новчане износе су све те непокретности продате, да ли су вршене законите продаје тих непокретности, да ли су вршене од стране вјештака пољопривредне или шумарске струке процјене тих продатих непокретности, те да ли је новац од свих тих продатих непокретности само последњих година улазио и у завршне билансе АД "Пољопривреда и шумарство"

"Неопходно је испитати путеве тога новца и за шта је утрошен, јер АД "Пољопривреда и шумарство" свих ових година формално постоји само на папиру” – кажу акционари. Тврде и да је Управа за некретнине без валидних доказа уписивала имовину бившег "Агрополимља" на име одређених лица и приватних фирми, а да су они остали кратких рукава. Сматрају да је то класичан примјер пљачкашког приватизовања и уништавања некадашњих друштвених добара.

"Грађани који су уложили ваучере и бивши радници су осиромашени, а неко је преко ноћи стекао богатство“, кажу акционари. 

Портал РТЦГ је раније писао о томе како се тако опљачкана предузећа која су настала из "Агрополимља“ и даље воде у Централној депозитарној агенцији, Хладњача АД Беране, Малопродаја АД Беране, Бепек АД Беране, Пољопривреда и шумарство АД Беране. На мјесту тих предузећа данас се налазе трговински центри, пословни простори претворени у кафане, шуме су посјечене, воћњаци су прошли кроз три руке, на мјесту АД Кланица гола ледина чека неког инвеститора, а на њивама никли погони.

"Ово је велика пљачка. Добро је што су почели да се прикупљају подаци о томе и добро је да не оде све у заборав. Почели смо већ да сумњамо, јер смо одавно поднијели пријаве и писали на све адресе. Вјерујемо да о свему што тужилаштво буде интересовало постоје јасни и прецизни трагови“, рекао је овај бивши акционар „Агрополимља“. 

Имена бивших радника и акционара још се провлаче кроз регистар Централне депозиране агенције, од чега немају никакве користи, осим што подсјећања на некадашње успјешне пољопривредне фирме и пљачку која је услиједила након тога.

Да ли је ово трачак наде да је почело расвјетљавање велике транзиционе преваре, остаје да се види.
                                                                                    

 

Пратите нас на

Коментари 1

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије