Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

02. 12. 2022. 16:46   >>  16:44

REAGOVANjE

"Ministar pravde sprovodi neprimjeren pritisak na Viši sud"

U Višem sudu u Podgorici ne postoje nikakve zloupotrebe u raspodjeli, rekli su iz tog suda. Oni su se oglasili povodom saopštenja Ministarstva pravde u kojem se navodi da će ministar pravde, nakon izvršenog vanrednog inspekcijskog pregleda o nalazima obavijestiti v.d. predsjednicu Vrhovnog suda u cilju eventualnog pokretanja postupka za utvrđivanje odgovornosti predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića.

"Nakon izvršenog inspekcijskog pregleda, sačinjen je Zapisnik o vanrednom inspekcijskom nadzoru koji je, nakon obavještavanja javnosti, dostavljen ovom sudu, a u kojem je korektno navedeno na koji način se vrši raspodjela predmeta. Raspodjela predmeta u Višem sudu u Podgorici se vrši na isti način i prije i poslije izbora sadašnjeg predjsednika. Slučajna dodjela predmeta je u potpunosti zastupljena kod izbora sudećih sudija i predsjednika drugostepenih vijeća", navodi se u reagovanju.

Kako se ukazuje, ista ne postoji kod sudije za istragu, zbog sistema dežurstva, a u krivičnom vanraspravnom vijeću se dodjeljuje na osnovu godišnjeg rasporeda koji predviđa da po potrebi u raspored mogu učestvovati sve sudije.

"U konkretnom predmetu, koji ministar potencira, u slučajnoj raspodjeli kroz elektronski sistem je takođe učestvovalo više sudija, u skladu sa godišnjim rasporedom, kojom prilikom je predmet dodijeljen sudiji Šćepanoviću, uz upoznavanje komisije koje sudije nisu mogle učestvovati u rasporedu zbog razloga za izuzeće, a koje su učestvovale", piše u reagovanju.

U Višem sudu u Podgorici, tvrde, ne postoje nikakve zloupotrebe u raspodjeli.

"Zaključak inspekcije da su takve zloupotrebe moguće, je tačan, kao što se u svakom sistemu može napraviti zloupotreba, a u konkretnom predmetu optužene Vesne Medenice, kojim ministar potencira kao razlog za ispitivanje odgovornosti, je upravo sprovedena slučajna dodjela između više sudija. Impliciranje da se radi o zloupotrebi je posledica nepoznavanja načina rada i funkcionisanja pravosudnog informacionog sistema odministra, te očiglednog nezadovoljstva pojedinim odlukama koje su donijete od sudija Višeg suda, a zbog čega je i došlo do pisanja predstavki koje su iskorištene za vanredni inspekcijski pregled", piše u reagovanju suda.

Ukazuju da "krajnje vrijeme da sve institucije, kojima je u nadležnosti zaštita nezavisnosti pravosuđa, dignu svoj glas zbog neprimjerenih pritisaka koje putem medija ministar pravde vrši".

"U prvom redu prema Višem sudu u Podgorici, i u kojima, između ostalog, otvoreno navodi da će u saradnji sa Specijalnim tužilaštvo preispitivati odluke Višeg suda", navedeno je u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније