Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

30. 11. 2022. 18:37   >>  18:35 1

PREDSTAVLjEN PROJEKAT "PISA 2025"

"Usvojeno gradivo da bude upotrebljivo i funkcionalno"

Projekat "PISA 2025 – Nauka u fokusu" prezentovan je danas u Zavodu za školstvo, a kako je naglasila direktorica Zavoda Zola Bojanić Lalević cilj je da učenici crnogorskih škola što spremnije dočekaju testiranje u PISA ciklusu 2025.

Projekat je zajednička inicijativa Zavoda za školstvo i Ispitnog centra, a predstavile su ga dr Blaženka Petričević i Divna Paljević.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Unicefa, Ministarstva prosvjete, Fakulteta za informacione tehnologije Univerziteta Mediteran, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Centra za stručno obrazovanje, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, medija.

Direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović, naglasila je da PISA testiranje traži upotrebljivost i funkcionalnost, ono što će zajedničkim pristupom omogućiti da se unaprijedi naučna pismenost i pomogne učenicima crnogorskih škola da spremnije dočekaju testiranje u PISA ciklusu 2025.

"Na osnovu inputa iz Unicefove analize svjesni da imamo mnogo otvorenih pitanja i propusta, ali da to neće biti tako teško prevazići ako usvojimo jedan ozbiljan pristup i zajednički podijelimo teret u rješavanju prepoznatih izazova. Ovaj projekat jeste inicijativa Zavoda za školstvo i Ispitnog centra, ali mi nijesmo jedini pozvani partneri. Očekujemo da nam se pridruži i ZUNS, CSO sa kojima već imamo dobru saradnju u okviru neformalne međuinstitucionalne radne grupe", kazala je Bojanić Lalević.  

Projekat će trajati do 2024. godine i obuhvatiće učenike od šestog razreda osnovne škole do četvtog razreda srednje škole. 

Predviđene aktivnosti: analiza predmetnih programa sa stanovišta vertikalne povezanosti; poređenje predmetnih programa i nastavne prakse u osnovnim školama iz prirodnih nauka (biologije, fizike, hemije i geografije) sa PISA programom; zbog korelacije, u analizu će biti uključeni predmetni programi iz matematike i informatike; izrada nastavnih materijala i priručnika za nastavnike s akcentom na eksperimentima, simulacijama eksperimenata i tumačenju rezultata istraživanja; savjetovanja nastavnika; primjena novih materijala u učionici i lokalna takmičenja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније