Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

26. 11. 2022. 20:20 >> 20:21

ISTRAŽIVANjE NVO

"Sve više kupovine preko interneta, ali se ne poštuju potrošačka prava"

Istraživanje o pravima potrošača pri online kupovini, koje je sprovela NVO Multimedijal Montenegro, pokazalo je da 77 odsto ispitanika upoznato sa svojim potrošačkim pravima, ali da većina nikada nije pokušala da ih ostvari.

U okviru projekta "Poštujte svoj novac" koji finansira Ministarstvo ekonomskog razvoja, a realizuje NVO Multimedijal Montenegro, sprovedeno je istraživanje o pravima potrošača pri online kupovini na uzorku od 200 ispitanika u opštinama Bijelo Polje, Berane, Mojkovac i Kolašin i obuhvaćena je populacija do 30 godina. Upitnik je bio otvorenog tipa, sa 24 raznovrsna pitanja.

Kako navode u saopštenju NVO, na osnovu analize i dobijenih rezultata, skoro 77% ispitanika je upoznato sa svojim potrošačkim pravima, dok 23% ispitanika još uvijek ne zna koja su njihova potrošačka prava. Ukupno 53% ispitanika je stava da su informacije o pravima potrošača nedostupne, i da čak 81% anketiranih nikada nijesu pokušali da ostvare svoje potrošačko pravo.

"Kako je online trgovina sve popularnija, prema analiziranom uzorku, 91% ispitanika je već kupovalo na internetu, i 76 % je upoznato sa konceptom same on-line trgovine. Od ukupnog broja, 159 ispitanika koristi interent svaki dan, ali mišljenja oko institucija koja su zadužene za sprovođenje zakona o pravima potrošača su bila relativno podijeljena i u malom broju je odgovor bio tačan. Često se dešava da poručeni proizvod ne ispunjava očekivanja pa poručilac želi povraćaj, od 200 ispitanika 57% njih nikada nije vratilo proizvod, dok 43% ispitanika je vraćalo proizvod iz razloga što ne odgovara opisu koji je bio predstavljen", navode u saopštenju.

Plaćanje prilikom online kupovine je i dalje diskutabilna tema, pa se kupci, ipak, opredjeljuju za plaćanje prilikom dostave, i to u procentu od 78%. Nedostatak vremena je najčešći razlog zbog kojeg se kupuje online, a ono što dominira pri online kupovini su: odjeća, obuća i nakit.

"Moramo napomenuti da je slično ispitivanje realizovano i online preko društvenih mreža, koje je naišlo na veliko interesovanje. Preko portala Vijesti iz Bijelog Polja i instagram profila NVO MMNE, anketu je vidjelo oko 1.500 ljudi, od čega je 150 njih koju su klikom dali svoj odgovor. Kada govorimo o rezultatima sprovedenih online anketa, 67% preferira kupovinu putem društvenih mreža, 85% kupljenu robu plaća prilikom dostave, dok 55% kupuje online iz razloga što je ponuda raznovrsnija. Većina ispitanika nije pokušala da ostvari svoje potrošačko pravo, procenat je visokih 77%, ali svakako u budućnosti 75% ispitanika planira da kupuje online", naglašavaju u NVo Multimedijal Montenegro.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније