Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

О.З.  [ Mina ]

25. 11. 2022. 19:17 >> 20:07

ŽENSKI KLUB

Protestuju zbog govora mržnje i napada na žene

Članice Ženskog kluba Skupštine i Odbora za rodnu ravnopravnost najoštrije protestuju zbog govora mržnje i seksističkih napada na žene iz društvenog-političkog života i predstavnice inostranih misija i ambasada u Crnoj Gori.

U saopštenju Ženskog kluba podsjeća se da se danas obilježava Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Kako se navodi, posljednji primjer napada na žene je eklatantan govor mržnje advokata Velibora Markovića, sa, kako se dodaje, krajnje neukusnim aluzijama na dekanicu Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Anetu Spajić.

“Nažalost, u ovom slučaju čak i poznavalac prava, Marković se usuđuje da izriče seksističke i vulgarne komentare o mladosti i privatnom životu jedne žene iz javnog života, jedino oslikavajući vrlo jasno svo vrijednosno i duhovno siromaštvo sopstvenog habitusa”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Marković dozvoljava sebi da raspravlja o ličnim preferencijama, odnosno njihovom izostanku u odnosu na Spajić, čime, kako se dodaje, nedvosmisleno sebe čini krajnje komičnom figurom.

“Ovakvim načinom, nažalost, pokazao je da je za njega nipodaštavanje žena normalizovano stanje, u kojem više ne prepoznaje čak ni ono što bi kao čovjek od pravne nauke morao da uoči”, kaže se u saopštenju.

Za članice Ženskog kluba i Odbora za rodnu ravnopravnost u Skupštini je posebno iznenađenje pojava, kako se navodi, internacionalne bruke i mizoginije sa kojima se kolumnista Balša Knežević (portal Aktuelno.me) obrušio na predstavnice inostranih misija i ambasada u Crnoj Gori.

Dodaje se da Knežević, u autorskom tekstu ”Očajne domaćice u službi ‘srpskog sveta’”, ne preza ni od diplomatskog skandala.

Knežević je u tekstu pomenuo šeficu delegacije Evropske unije Oanu Kristinu Popu i ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije Džudi Rajzing Rajnke i Karen Medoks.

“U ovom slučaju mizoginija kolumniste je banalno asocirana sa jednom već kultnom serijom samo zbog njenog naslova, a obilno začinjena teorijama zavjere, ekstremizma i difamacijama najgore vrste”, kaže se u saopštenju.

Iz Ženskog kluba su pozvali institucije izvršne vlasti da reaguju, ne samo kako bi zaštitile javni prostor, već i Crnu Goru kao sjedište tih misija i ambasada.

Navodi se da je sva prilika da su jedini institucionalni put za žene pogođene takvim govorom mržnje i seksizma privatne tužbe i obaveza “spisatelja” da svoje tvrdnje dokažu na sudu.

“Spajić, kao i tri članice inostranih misija i ambasada u Crnoj Gori imaju našu nepodijeljenu podršku”, kaže se u saopštenju Ženskog kluba.

Iz tog kluba apeluju na institucije i medijsku zajednicu da promptno djeluje u pravcu regulacije medijskih sadržaja.

“Čak i kada se nađu na društvenim mrežama ili portalima kao već osvjedočenim i globalno prepoznatim kanalima sijanja mržnje, mizoginije i ekstremizma”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније