Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

14. 11. 2022. 16:12 >> 16:16

NjEGOŠEV DAN OBILjEŽEN U RIMU

"Kulturni uticaj koji je Njegoš imao na CG ima vanvremenske domete"

Umjetničko stvaralaštvo i kulturni uticaj koji je Njegoš imao na Crnu Goru ima vanvremenske domete, koji prevazilazile njegovu dob i vrijeme u kojem je vladao, kazala je Ambasadorka Crne Gore u Italiji Milena Šofranac Ljubojević povodom obilježavanja dana rođenja Petra Drugog Petrović Njegoša u Rimu.

Skupština Crne Gore je prošle godine izglasala izmjene i dopune Zakona o državnim i drugim praznicima, čime je crnogorski pjesnik, vladika, filozof i vladar dobio zasluženi status i još jednom afirmisan njegov istorijski značaj za Crnu Goru.

Ambasadorka Crne Gore u Italiji Milena Šofranac Ljubojević, kao i ambasador Vladimir Radulović, otpravnik poslova pri Svetoj Stolici i Suverenom Malteškom Redu, položili su vijenac crnogorskom vladaru i vladici Njegošu, na njegovom spomeniku koji se nalazi u Vili Borgeze, u Rimu. Ceremoniji su se odazvali predstavnici crnogorsko-italijanskog Udruzenja Italia-Montenegro “Regina Elena” potpresjednik Norberto Caccaglia i Ksenija Vujović Catapano, predstavnici dijaspore CG koji žive i rade u Italiji, kao i crnogorski studenti koji borave na studijama u Italiji.

U kratkom obraćanju prisutnima, ambasadorka Šofranac Ljubojević istakla je posebno zadovoljstvo što smo danas u prilici da ovaj važan datum obilježimo baš pred Njegoševim spomenikom u Rimu, apostrofirajući značaj i doprinos koji je crnogorsci vladika, vladar i pjesnik imao na razvoj Crne Gore i ostavio neizbrisiv trag u oblasti književnosti, filozofije, politike i vladavine.

Dodala je da umjetničko stvaralaštvo i kulturni uticaj koji je Njegoš imao na Crnu Goru ima vanvremenske domete, koji prevazilazile njegovu dob i vrijeme u kojem je vladao. Uz to, pomenula i putovanja po kojima je Petar  Drugi Petrović Njegoš bio poznat, i koja su mu pomogla da doprinese napretku naše zemlje, koja se u periodu njegove vladavine susrijetala sa brojnim ekonomsko-socijalnim krizama.

Time je istaknuto da Njegoševa putovanja kroz Italiju, osim što su imala značaj na njegov život i stvaralaštvo, imala su veliki uticaj na njegovu vladavinu, a samim tim i na Crnu Goru.

Poznato je da je od svih zemalja najrađe posjećivao Italiju, najviše Trst, a boravio je u Rimu i na kraju u Napulju.

U Italiji je, smatra se dobio inspiraciju za mnoga svoja djela, od kojih su neka prevođena na italijanski jezik još u 19. vijeku od strane njegovih savremenika.

Posljednja Njegoševa posjeta Italiji trajala je od jeseni 1850. do proljeća 1851. godine.

Iako spriječena da prisustvuje događaju u Rimu, predsjednica i osnivač crnogorsko-italijanskog Udruzenja Italia-Montenegro “Regina Elena”, Danijela Đurđević, izrazila je veliko zadovoljstvo povodom inicijative Ambasade da se organizuje ovakav jedan događaj posvećen, kako je i na samom spomeniku napisano: “poeta, vescovo e principe del Montenegro” - “pjesniku, vladici i princu Crne Gore”.

Njegošev spomenik djelo je vajara Sretena Stojanovića (1898-1960) i predstavlja jednu od tri identična djela, koja se, pored Rima, nalaze i u Beogradu i Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније