Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 11. 2022. 20:50 >> 21:25
3

EMISIJA "NAGLAS"

"Važno objaviti ko je dobio stan, očigledna zloupotreba moći"

Važno je objaviti imena funkcionera koji su dobili stanove i stambene kredite po povoljnim cijenama, ali ne treba čekati izbore da bi se to uradilo, kazala je izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković, u emisiji "Naglas" na Televiziji Crne Gore (TVCG).

Podsjetimo, u oktobru je podnijeta krivična prijava protiv više bivših funkcionera zbog višemilionske štete nanijete dodjelom stanova.

"Ne vidim da se puno mrdnulo u odnosu na period kada je prestao sa radom Savjet za borbu protiv korupcije", kazala je Ćalović Marković.

Navela je da su imali podatke o 1.300 lica koja su dobile stanove ili povoljne kredite.

"Iznos podijeljenih sredstava i stanova bio je najmanje 25 miliona eura. Ključno je pitanje transparentnosti, ko je dobio kredite i stanove i po kojim uslovima, a drugo pitanje šta ćemo povodom toga da uradimo", poručila je Ćalović Marković.

Rekla je da je problem davanje stambenih kredita i stanova tužiocima, pogotovo nakon 2014. godine od kada stanovi mogu dijeliti samo po pravilniku Tužilačkog savjeta, Sudskog savjeta i Ustavnog suda.

"Imamo primjer da, od sedam sudija Ustavnog suda, pet je dobilo stanove na način koji je bio suprotan zakonu", istakla je direktorica MANS-a.

Drugo pitanje je, kako je dodala, da li su cijene po kojima su stanovi dodjeljivani bili zaista realne i tržišne.

"Javni funkcioner je mijenjao stan za veći, pa bi mijenjao stan u Šavniku za stan u Podgorici. Ta Vladina komisija je po istoj cijeni računala kvadratni metar za stan u Šavniku i za stan u Podgorici", navela je direktorica MANS-a.

Savjetnik predsjednika Vlade za pravna pitanja Ivo Šoć kazao je da je očigledno krivično djelo izvršeno prilikom dodjele sredstava za poboljšanje stambenih uslova, gdje su funkcioneri mogli da dobiju do 15 hiljada eura.

"Sve preko toga je protivzakonito. Mi smo u tom dijelu podnijeli krivične prijave. Šteta budžetu samo za te kredite koji su išli preko 15 hiljada eura se procijenjuje na milion i 800 hiljada eura", istakao je Šoć.

Naglasio je da se svaki kredit mora posmatrati pojednačno.

"Ne znači da je svaki stan dodijeljen nezakonito i to je suština. To je razlog zbog čega će ovaj predmet biti toliko težak iako je ta Komisija, kako sam ja mogao da vidim, šablonski donosila odluke", kazao je Šoć.

Advokat i građanski aktivista Budislav Minić je ocijenio da je riječ o očiglednoj zloupotrebi moći.

"Toliko velikoj da su toliko očigledno išli da ispune ambicije svojih grupa i pojedinaca", istakao je Minić.

Prema njegovim riječima, potrebno je naći najprihvatljiviji načini iz uporednih praksi da se od građana koju su dobijali kredite i stanove obezbijedi novac, na način što će otplaćivati stanove po tržišnim vrijednostima, a ta sredstva da idu u Fond za socijalno stanovanje.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније