Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 11. 2022. 20:05 >> 20:04
3

RAZLIČITO TUMAČENjE ZAKONA

Podjele i oko praznovanja Njegoševog dana

Zakon o državnim i drugim praznicima isto čitaju, a različito tumače Vlada i dio poslanika. Dok iz Vlade poručuju da se Njegošev dan praznuje samo sjutra, 13. novembra - Skupština, ali i određene državne kompanije neće raditi ni u ponedjeljak, 14 novembra. Kažu - kada praznik pada u nedjelju, pomjera se za prvi radni dan. Takav potez u opoziciji vide kao bezakonje.

Poslije svih dosad viđenih podjela na političkoj sceni Crne Gore, posljednjih dana imamo i onu oko praznovanja Njegoševog dana - prenosi li se obilježavanje praznika za radni dan, ukoliko pada u nedjelju, kao ove godine. Demokrate i SDP saglasni - Zakon jasno definiše ovo pitanje.

"Članom 3 je predviđeno da je nedjelja, ako praznik pada da je neradni dan, on se prebacuje za ponedjeljak", kaže za TVCG Vladimir Martinović (Demokrate).

"A, mi ovdje imamo drugu situaciju, da nema dana kada parlamentarna većina ne sprovede neko bezakonje. Nakon gaženja Ustava dva puta u sedam dana, sada imamo situaciju da se gazi i zakon o državnim praznicima, odnosno da ga svako iz parlamentarne većine tumači kako hoće", navodi Ivan Vujović (SDP).

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović odlučila je da paralament povodom Njegoševog dana neće raditi u ponedjeljak 14. Novembra. Sličnu odluku su donijeli i direktori preduzeća Elektroprivreda Crne Gore i CEDIS, kojima upravljaju kadrovi Demokratske Crne Gore.

Martinović navodi da je ponedjeljak morao biti utvrđen kao neradni dan.

"Ovo je klasična opstrukcija od dijela Vlade, ministarstva rada, na čijem se čelu nalazi kadar BS, gospodin Adrović, prema tome, mislim da je nedopustivo da se na ovakav način Vlada odnijela prema jednom od najvećih velikana koje Crna Gora ima, i u kulturnom i u državničkom smislu", kaže potpredsjednik Demokrata.

No, u SDP-u stvari gledaju drugačije:

"Rekao bih da se veliki Njegoš pokušava zloupotrijebiti da bi se svjesno gazio zakon o državnim praznicima i kako bi se prikupio pojedini politički poen, što je, samo po sebi, besprizorno, a i pokazuje se da ovu smijenjenu Vladu niko ništa ne pita i da ona nema nikakav autoritet", ocjenjuje Vujović.

Pokušali smo da saznamo kakav je stav Demokratske partije socijalista i URE po ovom pitanju. Međutim, nijesu bili raspoloženi za komentar.

Ivana Popović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније