Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

П.Р.

08. 11. 2022. 12:19 >> 12:24
2

CETINjE

Sjutra otkrivanje spomenika princezi Kseniji Petrović

Spomenik princezi Kseniji Petrović biće otkriven sjutra na Cetinju, saopšteno je iz Prijestonice.

Spomenik je postavljen na platou ispred kuće Đukanovića u Njegoševoj ulici. Svečanost će početi u 12 sati.

Bronzana skulptura princeze Ksenije autorsko je djelo crnogorskog slikara i vajara Dimitrija Popovića, koji je princezu prikazao kao figuru koja sjedi na klupi bez naslona, u realističkom maniru.

Popović je zahvalan lik i karakter crnogorske princeze predočio skulpturalnom formom koja je klasična s rječitim modernim elementima.

"Ja sam želio pokazati, uz eleganciju, otmenost, uz jednu eleganciju, kakvu je ona nosila i jedan element tragičnosti, melanholije koja je bila prisutna u danima njenoga izgnanstva", kazao je ranije akademik Dimitrije Popović za TVCG.

Spomenik princezi Kseniji na Cetinju je za ovdašnje uslove jedinstvena ideja grupe građana koji su riješili da o svom trošku daju kreativan doprinos kulturi sjećanja. Na pitanje - Zašto baš Princeza Ksenija? - imaju jasan odgovor. Ona je simbol.

"Najkraće rečeno, emancipovane crnogorske žene koja prolazi kroz razne nevolje i to podnosi s puno dostojanstva", kazao je predsjednik Inicijativnog odbora Marko Špadijer.

Spomenik će otkriti gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković i Marko Špadijer ispred Inicijativnog odbora za podizanje spomenika princezi Kseniji.

Princeza Kseniji Petrović Njegoš, osma ćerka kralja Nikole Petrovića Njegoša i Milene Petrović, rođena je kao deseto dijete 22. aprila 1881. na Cetinju.

Ona je ostala upamćena ne samo zbog toga što je bila vozačica i fotografkinja, kada je to bila rijetkost u čitavoj Evropi, već i zbog društvenog i humanitarnog rada tokom Prvog svjetskog rata.

Umrla je 10. marta 1960. u Parizu, u 78. godini, a sahranjena je u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Kanu, pored sestara Milice i Anastasije i njihovih muževa.

Njeni zemni ostaci, zajedno sa zemnim ostacima crnogorskog vladarskog para i princeze Vjere, prenijeti su u Crnu Goru 1. oktobra 1989. i sahranjeni u Dvorskoj kapeli na Ćipuru.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније