Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

04. 11. 2022. 06:39 >> 01:08

POSLjEDICE HAKERSKIH NAPADA

Do ministarstava preko fiksnog i faksa?

Faks, fiksni telefon ili odlazak lično trenutno su, zaključuje se nakon izjava crnogorskih ministara, jedina opcija da se građani obrate resorima Vlade. Od velikog sajber napada na informacioni sistem prošlo je više od dva mjeseca, mnogi računari u ministarstvima još nijesu u funkciji, a većina zvaničnih saopštenja šalje se sa privatnih mejlova... Ipak, iz Ministarstva javne uprave tvrde da je sve u potpunosti funkcionalno i u upotrebi za komunikaciju sa građanima.

I dok je ministar sporta i mladih, Vasilije Lalošević, na jučerašnjoj sjednici Vlade, saopštio da u njegovom resoru od 20 računara ne radi nijedan, a slična priča uslijedila i od ministarke nauke i tehnološkog razvoja Biljane Šćepanović, Portalu RTCG stigli su nešto drugačije informacije iz Ministarstva javne uprave (MJU).

"Kao i što je Ministarstvo javne uprave izvijestilo Vladu, mejl sistem Vlade je u potpunosti funkcionalan i u upotrebi za komunikaciju sa građanima. Svi računari u ministarstvima koja su postupala po preporukama MJU su u upotrebi, a isti su i povezani na mrežu državnih organa. U pojedinačnim slučajevima neki od računara iz razloga bezbjednosti zahtijevaju ponovnu reinstalaciju, što će i biti urađeno u najskorijem roku", navode iz MJU.

Istakli su i da neće dozvoliti da pojedinačni računari ugroze bezbjednost mreže državnih organa i Vladine infrastrukture.

Naknadno preciznije o šteti

Na pitanje o finansijskoj šteti usljed nefunkcionalnosti računarskog sistema, iz MJU navode da je do sada identifikovalo 50 računara koji se neće moći više upotrebljavati. Očekuju i povratne informacije od nekoliko ministarstava, nakon čega će se imati potpunije saznanje.

Uvidom u kontakt forme crnogorskih ministarstava, građani mogu doći do službenih fiksnih brojeva telefona, mejl adresa ministara, državnih sektara, direkcija, službi...

U najavi i novi zakon o bezbjednosti

Državni sekretar Ministarstva javne uprave, Agron Camaj, kazao je na jučerašnjoj sjednici Vlade da će od iduće sedmice cjelokupni sistem biti u funkciji. Najavio je i formiranje Direkcije za informacionu bezbjednost, kao i novi Zakon o informacionoj bezbjednosti, čime će, kako je rekao, informacioni sistem biti zaštićen i napredniji.

Camaj je kazao da je tokom sajber napada kriptovano 17 informacionih sistema u deset institucija. Kazao je da je od 2.471 računar koji treba reinstalirati, završena instalacija na njih 1.059, dok je 909 uključeno u domen.

Istakao je i da određeni broj državnih institucija, među njima MUP i Ministarstvo finansija, nijesu uspjeli da izvrše reintalaciju računara zbog obaveza koje su imali oko izbora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније