Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

28. 10. 2022. 16:09 >> 16:13

OBILjEŽEN DAN UN-A

Potrebno ubrzati agendu održivog razvoja

Potreba za ubrzanjem Agende održivog razvoja bila je centralna tema obilježavanja Dana Ujedinjenih nacija 2022. godine, koje su zajednički organizovali Vlada Crne Gore i sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori.

Domaćini obilježavanja Dana Ujedinjenih nacija na temu "Ubrzanje Agende za održivi razvoj" bili su predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i rezidentni koordinator UN u zemlji Piter Lundberg.

Abazović je u obraćanju istakao da je tema ubrzanja Agende održivog razvoja jedna od uvijek aktuelnih i akutnih, koje glasno opominju na obavezu što promptnijeg i konkretnijeg globalnog djelovanja.

"Današnji događaj je prilika da i sa ove adrese pošaljemo poruku značaja postizanja ciljeva održivog razvoja, koji su jednako važni za sve zemlje - velike i male, više ili manje razvijene. Upravo ta činjenica dodatno racionalizuje moje uvjerenje da urgentna kolektivna akcija, sa Ujedinjenim nacijama u vodećoj ulozi, nema alternativu", kazao je premijer.

Premijer je istakao i da realizacija Agende 2030 za Crnu Goru ima poseban značaj, s obzirom da će se na taj način ubrzati i ispunjavanje obaveza iz agende evropske integracije, imajući u vidu da su, kako je kazao, dva procesa u najvećoj mjeri komplementarna.

Rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori Piter Lundberg pohvalio je Crnu Goru za proaktivan pristup i za dosadašnje rezultate u sprovođenju Agende 2030. uz podsjećanje da je vrijeme za ostvarivanje ovog plana ograničeno.

"Obzirom da je preostalo još svega osam godina da ispunimo ovo obećanje, još mnogo toga treba da se uradi, i to još energičnije! To je moguće samo ako zajednički ubrzamo naše napore na ostvarivanju Agende 2030. koja je složena, multisektorska agenda koja povezuje društvene, ekološke i ekonomske aspekate razvoja u holistički i integrisani pristup", kazao je Lundberg, ističući da je snažna platforma za ubrzanje Agende 2030. nedavno usvojeni Okvir saradnje između Crne Gore i UN za period narednih pet godina.

Agenda za održivi razvoj do 2030. najveći je globalni razvojni plan u istoriji čovječanstva. Usvojile su ga 2015. godine sve države članice UN koje su se tom prilikom obavezale da će ga sprovesti do 2030. godine. Ova vizija boljeg svijeta je utemeljena u 17 Ciljeva održivog razvoja.

Dan Ujedinjenih nacija tradicionalno se obilježava širom svijeta u znak sjećanja na 24. oktobar 1945. godine kada je na snagu stupila Povelja Ujedinjenih nacija. Ratifikacijom tog dokumenta zvanično su osnovane Ujedinjene nacije čiji su glavni ciljevi uspostavljanje mira i bezbjednosti, podrška razvoju i društvenom progresu i zaštita ljudskih prava. Ujedinjene nacije su osnovali lideri 51 države a svjetska organizacija danas broji 193 zemlje članice.

Crna Gora postala je članica Ujedinjenih nacija u junu 2006. godine, kao 192. članica organizacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније