Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.С.

02. 10. 2022. 20:51   >>  20:55

OBIŠLI LOKALITET TUMBARICE

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori posjetila Polimski muzej u Beranama

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori posjetila je Polimski muzej u Beranama i obišla arheološki lokalitet Tumbarice kod ovog grada.

Melanie Bride, program menadžerka za program prekogranične saradnje i Liselotte Isaksson, zamjenica šefa za saradnju Delagacije EU ovu posjetu su realizovale povodom projekata koje je Polimski muzej sprovodio u okviru IPA 2 poziva.

Njih su, pored poznatog arheologa Predraga Lutovca i dokumentariste Slobodana Obradovića, dočekali potpredsjednik Opštine Berane Damjan Ćulafić, a u ime Regionalne razvojne agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije, čije je sjedište u ovom bradu, Rajka Šćekić.

Konstatovano je da je Polimski muzej bio vrlo angazovan kroz projekte takozvanog IPA 2 poziva.

Jedan od projekta realizovan je pod nazivom “Očuvanje kulturnih pejzaža Albanije i Crne Gore“ s ciljem valorizacije kulturnog i prirodnog nasljeđa.

Vodeći aplikant na tom projektu bio je Polimski muzej Berane, partner iz Crne Gore je Regionalno razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije, dok su sa strane Albanije partneri bili EuroPartners Development iz Tirane i Regionalni savjet Skadra.

Drugi projekat je nosio naziv “Proširenje saradnje – od hrišćanskih starina do unapređenja turizma” a na njemu je vodeći aplikant iz Crne Gore bila Eparhija budimljansko-nikšićka, dok je Polimski muzej bio partner, a sa strane Albanije partneri u ovom projektu bili su Univerzitet iz Tirane i NVO iz Skadra.

Za ovaj projekat moglo se cuti da je odabran kao jedan od uspješnije realizovanih projekata u okviru IPA 2 poziva.

Polimski muzej u Beranama odavno je pevazisao lokalni značaj i postao kulturna ustanova regionalnog karaktera. Arheolozi i drugi stručnjaci ovog muzeja rade kako na arheološkim lokalitetima u Pollimlju, tako i u drugim krajevima Crne Gore.

Kroz projekat “Proširenje saradnje – od hrišćanskih starina do unapređenja turizma” rađeno je na istraživanjima i turističkoj valorizaciji takozvanog Tumba grada, na lokaciji beranskog sela Donja Rzanica.

Ovo utvrđenje samo je jedno od velikog broja njih na prostoru Polimlja, koja datiraju još iz bronzanog doba, da bi bila kasnije korištena sve do srednjeg vijeka i ranog hriscanstva.

Njihova valorizacija predstavlja veliku šansu za razvoj turizma u ovom regionu, sto je prepoznato od strane Delegacije EU u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније