Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Туфик Софтић 

01. 10. 2022. 07:38 >> 07:47

VUKIĆ

"Održavanje kanalizacije u Riversajdu otežano" 

Opština Berane i Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija iz ovog grada pristupiće rješavanju izlivanja fekalija iz kanalizacione mreže u romsko-egipćanskom naselju Riversajd, ali ne mogu garantovati da se to neće ponavljati, jer je u pitanju ljudski faktor.

To je rečeno Portalu RTCG, nakon što je Opštini i ovom preduzeću 20. septembra stiglo mišljenje i preporuka ombudsmana, odnosno pomoćnice Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Nerme Dobardžić, u kom se kaže da bez odlaganja obiđu naselje Riversajd kako bi identifikovali problem koji je prouzrokovao izlijevanje fekalija i preduzmu mjere i radnje na sanaciji i održavanju kanalizacionog sistema.

Zamjenica ombudsmana u tom dopisu pojašnjava da je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda 11. maja obišao pet romskih naselja u Beranama i "pokrenuo postupak ispitivanja povrede ljudskih prava i sloboda po sopstvenoj inicijativi". Tada je ustanovljen problem sa neredevnim odvozom otpada, koji je u međuvremnu otklonjen, kao problem sa izlivanjem fekalija.

Vršilac dužnosti direktora JP Vodovod i kanalizacija Dragić Vukić, kazao je da je kanalizaconi sisetem na dijelu koji prolazi i kroz naselje Riversajd, veoma kvalitetno urađen, ali da neko nesavjesno otuđuje poklopce sa šahti i potom odlaže u šahte komunalni otpad.

"To je ozbiljan problem sa kojim smo suočeni od izgradnje kolektora. Znači, taj problem ne datira ni od maja, ni od juče, već od prije nekoliko godina kada je sistem pušten u rad. Ja ne želim nikoga da optužujem, ali, jednostavno rečeno, neko krade poklopce sa kanalizacionih šahti, a potom u njima završava sve i svašta", kazao je Vukić.

Prema njegovim riječima poklopac od šahte košta stotinu eura, a prodaje se kao staro gvožđe za deset.
"Mi smo slučaj više puta prijavljivali i policiji, o čemu postoje pisani tragovi i dokazi, ali to nije urodilo plodom. Poklopce zamijenimo, i oni opet nestanu preko noći. Jednom smo razmišljali o tome da zatvorimo šahte, ali to ne smijemo da radimo", rekao je v.d. direktora Vodovada i kanalizacije.

On je kazao da su radnici ovog preduzeća izašli svaki put na teren kada su pozvani, i da su se suočavali sa istim problemima.

"Jednom prilikom smo iz otvorenih šahti izvukli pun kamion kamenja. Drugom prilikom smo uzvukli jorgan, i stalno tako. U pitanju je, dakle, ljudski faktor. Treba otkriti i ko otuđuje poklopce od šahti, kao i ko u kanalizacioni sistem ubacuje komunalni otpad i sve drugo što se ne smije bacati", rekao je Vukić.

Predsjednik "Udruženja za podršku Roma i Egipćana Berane" Sultan Beća, kazao je Portalu RTCG da se problem pojačao kada su na isti kanalizacioni sistem priključene i četiri nove izbjegličke stambene zgrade, koje su izgrađene iznad naselja Riversajd.

On je rekao da su upravo ovih dana razgovarali sa rukovodstvom Opštine, i da se radi na tome da se problem prevaziđe.

Iz JP Vodovod i kanalizacija su najavili da će prvih dana naredne sedmice još jednom očistiti kanalizacionu mrežu u dijelu naselja Riversajd, ali se pribojavaju da to nije trajno rješenje i da će se problem ponovi pojavljivati.

"Mi to redovno činimo i bez preporuka i mišljenja ombudsmana. Mislimo da je stanovnicima tog naselja potrebna edukacija. Oni moraju razgovarati i moraju se sami organizovati kako bi otkrili ko otuđuje poklopce i ko potom u otvorene kanalizacione šahte ubacuje šta se ne smije ubacivati", kazao je v.d. direktora ovog preduzeća.

Naselje Riversajd je za romsko-ekipatsku izbjegličku populacija, koja je nakon ratova u okruženju, pronašla utočište u Beranama, izgrađeno je prije više od deset godina sredsvima međunarodnih donacija, posredstvom međunarodne organizacije "Help". Ima oko trideset kuća u kojima živi preko četiristo stanovnika.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније