Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

О.З.

28. 09. 2022. 13:15   >>  13:13

OSOBLjE AERODROMA

Obučeni za rad sa putnicima potpuno i djelimično oštećenog vida

Dio zaposlenih Aerodroma Crne Gore, koji su u direktnom kontaktu sa putnicima, završili su praktičnu obuku u cilju poboljšanja usluga opsluživanja putnika potpuno i djelimično oštećenog vida.

"Putovanje nikome ne smije da bude ni izazov ni prepreka već zadovoljstvo, a brzo i lako kretanje na aerodromima uz obučeno osoblje i prilagođenu infrastrukturu je garant pozitivnog putničkog iskustva", kazali su iz ACG.

Polaznici obuke su zaposleni Službe zemaljskog opsluživanja Aerodroma Podgorica i Tivat - koordinatori prihvata i otpreme putnika, koordinatori prihvata i otpreme vazduhoplova, zemaljske stujardese, medicinski tehničari i referenti na šalterima informacija.

Obuku, koja je organizovana na Aerodromu Podgorica, sproveo je Hrvatski savez slijepih iz Zagreba koji je partner Aerodroma Crne Gore u projektu „Inovativne usluge transporta za osobe potpuno i djelimično oštećenog vida u Dunavskoj regiji – DANOVA“ koji se finansira iz fondova EU.

Rukovodilac projekta „DANOVA“ za ACG, Nina Planinić naglasila je cilj projekta da se obezbjedi pristupačnost aerodromske infrastrukture i usluga osobama potpuno i djelimičnog oštećenog vida.

“Uvažavajući specifičnost potreba ranjivih kategorija putnika, predano radimo na unapređenju pristupačnosti oba crnogorska aerodroma, u cilju stvaranja jednakih uslova za sve naše putnike”, naglasila je ona.

Iz ACG su naveli da je obuka aerodromskog osoblja samo jedna od realizovanih aktivnosti u okviru DANOVA projekta. Poboljšanjem aerodromske infrastrukture tj. instaliranjem odgovarajuće opreme, obezbjedićemo veću samostalnost i mobilnost osoba potpuno i djelimično oštećenog vida, što predstavlja jedan od glavnih preduslova integracije i ostvarenja ravnopravnog položaja u društvu.

"Inače, u Evropi postoji preko 30 miliona slijepih i slabovidih koji ne mogu samostalno da putuju jer više od 96 odsto evropskog transportnog sistema, posebno u Dunavskom regionu, još nije u potpunosti dostupno osobama sa oštećenjem vida. Mnogi slijepi i slabovidi putnici smatraju da je izuzetno teško, a u nekim slučajevima čak i nemoguće, da koriste konvencionalni prevoz kao što su avioni, autobusi, vozovi ili javni prevoz. Moraju se osloniti na pomoć osobe koja vidi, bilo da je to njihov lični asistent, službeno osoblje ili slučajni prolaznik", navodi se u saopštenju.

Glavni cilj projekta je, kako se dodaje, da se poboljša pristupačnost aerodroma, morskih luka, železničkih/autobuskih stanica za slijepe i slabovide osobe razvojem novih usluga i sadržaja koji će im omogućiti pun pristup svim informacijama, objektima i uslugama prilikom putovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније