Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anja Šljivić, TVCG ]

24. 09. 2022. 07:50 >> 08:11
2

KARCINOM DOJKI

Teško do termina za ultrazvuk u Podgorici

Na pragu smo mjeseca za prevenciju karcinoma dojki. I pored apela za prevenciju i rano otkrivanje, pojedini pacijenti u podgoričkom domu zdravlja ne mogu dobiti termin za ultrazvuk.

Prevencija. Redovni pregledi. Ultrazvuk. Mamografija. Odzvanjaju te riječi u medijima. Pogotovo u oktobru koji važi za mjesec borbe protiv raka dojke. Mjesecima unazad međutim, kaže sagovornica TVCG Ana Jovanović, upravo do ultrazvuka preko izabranog ljekara ne može.

"Već desetak puta dobila sam slične odgovore, kako nema termina, kako je vrlo malo termina, da to vrlo brzo prođe i da ja prosto nijesam u rizičnoj grupi i samim tim ne mogu dobiti prioritet pri zakazivanju pregleda", kazala je Jovanović.

Iz doma zdravlja pred kamere nijesu mogli, a u pismenom odgovoru kažu da se mamografski pregledi obavljaju svakodnevno, a od pet radnih dana četiri otvaraju ultrazvučnu ambulantu. I pored velikog interesovanja za ultrazvuk dojki, kako poručuju, nijesu u mogućnosti da obezbijede još termina. Ipak, sagovornica TVCG je razočarana.

"Svi znamo koliko je prevencija bitna, neophodna, ne želim da dođem u tu rizičnu grupu nego da budem savjesna da pregled na vrijeme uradim kako bi sve loše okolnosti pokušala da izbjegnem. Sada mi je jednostavno preostalo da svoj pregled odradim u nekoj od privatnih ordinacija", kazala je Jovanović.

Postavlja se međutim pitanje šta je sa ženama koje nijesu u mogućnosti da plate ovaj pregled, sve i da je upola jeftiniji, kako je inače u oktobru. Statitika nam ne ide na ruku. Podaci pokazuju da godišnje od karcinoma dojke oboli oko 450 žena. A upravo rano otkrivanje je najvažnije, jer su tada i šanse za izlječenje veće.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније