Друштво

Б.Ч.Ј.

19. 09. 2022. 12:38   >>  12:35 1

ХРА

Хитно изабрати судије Уставног суда

Акција за људска права (ХРА) позвала је Уставни одбор да хитно спроведе интервјуе и Скупштини предложи кандидате за судије Уставног суда, о којима би се гласало већ на сједници првог редовног засиједања 3. октобра. Из те НВО указују да прекид у раду Уставног суда због недостатка кворума онемогућава заштиту изборних права и других људских права.

Из ХРА подсјећају да је закључно са данашњим даном саслушано само шест кандидата, од укупно 19 који испуњавају услове за судије Уставног суда.

"Уставни одбор би требало да убрза свој рад тако да Скупштина судије Уставног суда може да изабере одмах на почетку редовног засиједања 3. октобра. Уставни суд је већ неколико дана у блокади зато што чланови Уставног одбора - посланици Демократске Црне Горе, Демократског фронта, Демократске партије социјалиста, Либералне партије, Социјалистичке народне партије и УРЕ - преко двије године од 18 кандидата нијесу могли да утврде предлог бар једног новог судије, чији би избор омогућио да тај суд континуирано ради", казали су из ХРА.

Блокада, кажу, значи да је онемогућено одлучивање о жалбама у вези избора за које је Уставни суд надлежан од момента расписивања избора (жалбе бирача, кандидата и подносилаца изборних листа у вези кандидатура, бирачких спискова, па све до резултата избора против рјешења Државне изборне комисије).

"Онемогућено је одлучивање о 250 иницијатива и предлога за оцјену уставности и законитости, као и одлучивање о сукобима надлежности, итд. Озбиљно је угрожено одлучивање о скоро 3.000 уставних жалби за заштиту људских права, колико их је неријешено у Уставном суду, јер је за доношење одлука о њима тренутно неопходно да постоји консензус преосталих троје судија, а познато је да је консензус судија у трочланом вијећу у досадашњој пракси често изостајао (у недостатку консензуса, одлучује општа сједница с најмање 4 судија, а четвртог судије у суду више нема)", наводи се у саопштењу.

Из те НВО апелују и да се пронађе начин да се Законом о Скупштини, чија је израда у току, спријечи, како су казали, "неодговорно понашање посланика које блокира рад државних органа који одлучују о људским правима".

"Подсјећање на пропусте у поступку избора недостајућих судија Уставног суда у посљедње двије године иако су у посљедње двије године расписали четири конкурса за избор судија Уставног суда, чланови Уставног одбора, посланици све три политичке партије које су чиниле парламентарну већину – Демократска Црна Гора, Демократски фронт и УРА, су у различитим периодима, барем једном, одбијали да гласају за било ког кандидата, док су представници опозиције – Демократске партије социјалиста, преко два мјесеца бојкотовали рад Скупштине и скупштинских тијела, укључујући гласање о кандидатима за судије Уставног суда. Уставни одбор је био неефикасан, неоправдано је одуговлачио спровођење конкурса, интервјуисање кандидата и изјашњавање о њима. Нема оправдања за то што бар седам чланова одбора, од њих 13, није могло да се усагласи ни око једног од 18 кандидата које је одбор интервјуисао, у циљу континуираног рада Уставног суда", додају из ХРА.

Подсјећају да је први јавни оглас за избор двоје судија Уставног суда расписан прије више од двије године, 7. августа 2020. године.

"Тада се о кандидатима са тог конкурса 9 од укупно 13 чланова Уставног одбора није изјашњавало, тј. троје је било уздржано – из Демократске Црне Горе и УРЕ, један није присуствовао сједници – из Либералне партије, а пет посланика из Демократске партије социјалиста је бојкотовало рад скупштинских одбора", наводи се у саопштењу.

Подсјећају да је на првом конкурсу, након промјене власти на изборима у августу 2020, и формирања Скупштине и нових састава скупштинских одбора, први интервјуи са кандидатима за судије Уставног суда одржани су тек послије више од девет мјесеци од затварања конкурса.

"Kада је предлог за избор кандидата за судије који ће бити предложени Скупштини, коначно стављен на дневни ред, мјесец дана након завршетка интервјуа, посланици Демократске Црне Горе су објавили да неће гласати ни за једног од осам кандидата зато што је јавни позив расписан за вријеме претходног сазива Скупштине, сматрају да треба расписати нови, да би се што више кандидата пријавило. Дакле, после више од девет мјесеци од окончања јавног позива, и више од пола године од формирања новог сазива Скупштине и скупштинских одбора, после интервјуисања осам кандидата који су испуњавали услове, посланици Демократа су објавили такав став на дан када је требало гласати о кандидатима, чиме је конкурс обесмишљен", додаје се у саопштењу.

Подсјећају да је посланик ГП УРА такође био уздржан приликом гласања о сваком кандидату образлажући то тиме да само замјењује посланицу која је чланица одбора и да није присуствовао интервјуима.

"Посланици Демократске партије социјалиста (њих пет су чланови Уставног одбора) су тада бојкотовали рад Скупштине и скупштинских одбора, тако да тог дана ни један кандидат није ни имао шансу да буде изабран. Посланици ове партије су мјесец дана прије тог гласања привремено прекинули бојкот да би гласали за смјену министра правде, људских и мањинских права, али га нису прекидали због избора судија у Уставни суд. Наредни кораци које је предузео Уставни одбор су били све само не ефикасни. Нови конкурс је расписан 1. септембра 2021. године, мјесец и по дана након неуспјешно окончаног првог јавног конкурса, са интервјуима се почело скоро три мјесеца касније (крајем новембра 2021), а о кандидатима су се посланици изјашњавали тек после осам мјесеци (крајем јула 2022)", казали су из ХРА.

У међувремену су, додају, расписана и два нова јавна конкурса због испуњавања услова за пензију судија Драгољуба Драшковића и Миодрага Иличковића.

"Оба конкурса су неблаговремено расписана, за што дијеле одговорност Уставни суд и Уставни одбор. Kод престанка функције судији Драгољубу Драшковићу и расписивања огласа, подсјећамо на одбијање предсједника Уставног суда Будимира Шћепановића да о тој чињеници благовремено обавијести Уставни одбор, у року од шест мјесеци прије испуњења услова за старосну пензију, према чл. 7 Закона о Уставном суду. Предсједник Уставног суда је дописом обавијестио одбор о чињеници да су судије тог суда, њих пет, неуспјешно гласале о томе да ли судија Драшковић испуњава услове за старосну пензију и да ли је о томе потребно обавијестити Уставни одбор, иако се радило о законској обавези", наводе из ХРА и као апсурдно наводе то што је у том гласању учествовао и сам судија Драшковић, кога се то питање лично тицало.

"У случају престанка функције судији Миодрагу Иличковићу, Уставни одбор је био шест мјесеци унапријед обавијештен да му престаје функција због испуњавања услова за старосну пензију, али умјесто да оглас распише у року од 15 дана од пријема обавјештења о томе, у складу са чл. 8 Закона о Уставном суду, то је учињено тек два мјесеца касније. Kрајем јула 2022. године, посланици су се на исти дан изјашњавали о кандидатима пријављеним на три јавна огласа и тада нико од 18 пријављених односно 16 (јер су се два кандидата пријавила на два огласа) није добио седам потребних гласова. Четири посланика, тј. три посланика ДФ-а и једна посланица УРА били су уздржани приликом гласања о сваком кандидату, што је и пресудило да се предлог не утврди, јер је неким кандидатима недостајао само један глас за избор. Ово је оправдано омогућило закључке о томе да себични партијски интереси угрожавају заштиту људских права немјерљивом броју грађана", закључује се у саопштењу.

Пратите нас на

Коментари 1

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије