Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

13. 09. 2022. 13:09   >>  13:06

MEDOJEVIĆ

Monopolska pozicija "Glosarija" posao za SDT-a

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević pozvao je Specijalno državno tužilaštvo da pokrene istragu i utvrdi članove i hijerarhiju organizovane kriminalne grupe koja profitira u zdravstvu Crne Gore, a na čijem čelu je firma "Glosarij", osnivača Brana Martinovića.

Kako je naglasio na konferenciji za novinare, Martinović je dugogodišnji visoki funkcioner i donator DPS-a.

"Organizovana kriminalna grupa u zdravstvu koja godinama i decenijama gradi svoju monopolsku poziciju, sada je dovela uz pomoć državnih funkcionera u Ministarstvu, Fondu zdravstva i Monetfarmu, do toga da je finansiranje zdravstevnog sistema ugroženo", kazao je Medojević.

Više puta su kaže upozoravali da građani plaćaju najskuplje ljekove u regionu, u odnosu na Srbiju čak 100 pa i do 700 odsto za neke ljekove, i to je posljedica monopola koji je napravila firma "Glosarij".

"Taj monopol je nastajao decenijama, tako što su državni funkcioneri, prije svega ministri i direktori Fonda za zdravstvo u dogovoru sa Martinovićem stavaljali tu firmu u privilegovan položaj. U tim povećanim cijenama ljekova stoji i ekstra profit. Postoji osnov sumnje da su svi ti funkcioneri imali materijalnu korist od toga. To je davno trebalo da zainteresuje SDT", ističe Medojević.

Kako je kazao počeci formiranja monopolske pozicije sežu još od kraja devedesetih kada su braća đukanović, posebno Aco Đukanović bili zainteresovani za zdravstveni sistem i postavljanja Rama Bralića iz SDP na čelo Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva.

Objasnio je da je ukupno farmaceutsko tržište CG 2019. godine iznosilo 203,27 miliona eura, a "Glosarij" sa svoje dvije firme zajedno su imali 119,90 miliona eura, što čini skoro 60 odsto ukupnog tržišta. To je kontrolisao jedna čovjek. Država je bila kupac 130,07 miliona, od toga 90 miliona je bio promet firme Martinovića.

Podaci za 2021. godinu govore da je ukupni promet Glosarij firmi bio 119 miliona, a sa državom 90,30 miliona, ili 70 odsto plaćala je država, odnoso građani kroz cijene ljekova ili kao poreski obeveznici.

"Sticanje monopola je krivično đelo i situacija gđe jedna firma kontroliše 70 odsto tržišta je kršenje mnogih zakona. Ne samo za stvaranje monopole već i zakona o konkurenciji. Privatnik je stekao takav uticaj, a dobit dijelo sa funkcionerima države. Oni imaju manir da podobne i koriste kasnije i nagrade pa je tako jedan državni sekretar u Minisatstvu zdravlja, izvjesni Andrović, postao i suvlasnik firme Glosarij, nakon što mu je prestava funkcija.

Poseban doprinos je dala, kaže Medojević, i Vlada Zdravka Krivokapića, njen ministra Milojko Spajić.

"On je početkom 2012. sklopio cesiju sa Glosarijem od 17 miliona eura i preko jedne komercijalne banke, mislim Erste, ali to treba provjeriti, bez javnog poziva zadužio državu za 17 miliona eura, prenoseći na sebe dug Montefarma prema Glosariju, za to je banka uzela proviziju", napominje Medojević.

Ističe da imamo posla sa ozbiljnom kriminalnom hobotnicom iza koje stoji DPS i SDP i vlast koja je zloupotrebljavala pozicije u javnom zdravstvu.

"Sve postoji u Ministarstvu zdravlja, nadam se da ovi hakeri donaći nijesu sve uništili, pa pozivam SDT da pokrene istragu.

Napominje i da se ranije nije mogla očekivati reakcija tužilaštva jer je bivši SDT Milivoje Katnić kum sa Branom Martinovićem, i zatošto u toj firmi rade mnogi sinovi i prijatelji državnih funkcionera.

"Situacije je sada drugačija, pa očekujemo reakciju Vladimira Novovića, jer ako se nastavi ovaj način poslovanja, imaćemo sve veće dugove, a ako tome dodamo genijalnu ideja o ukidanju doprinosa za Fond zdravstva, dolazimo u situaciju da ako nema novaca u budžetu, nema ni snabdijevanja zdravstva, apoteka, imaćemo kao što već i imamo nedostatak materijala u KCCG i drugim zdravstvenim ustanovama", navodi medojević.

Dodaje da Vlada može da reguliše taj monopol kontrolom cijena, izmjenom zakona i drugim mehanizmima a da ni 42. a ni 43. nijesu ništa uradile da zaštite po ovom pitanju građane Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније