Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

12. 09. 2022. 13:06   >>  13:02

TIMONIJE I USKOKOVIĆ U PLANTAŽAMA

Dogovorena saradnja sa francuskim partnerima

Predstavnici uprave "Plantaže" ugostile su danas ambasadora Republike Francuske Kristijana Timonije i predstavnika Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća Rajka Uskokovića, koji su kazali da su inpresionirali vinogradom ove kompanije, kao i proizvodima. Kako su naglasili Francuska i Crna Gora su viska područja i dokaz o razmjeni između Francuske i Crne Gore je to što u ovom vinogradu postoje franucuske i crnogorske vrste vina, a ta saradnja dovodi do dobrih rezultata.

Timonije i Uskoković su zajedno sa predstavnicima Odbora direktora i menadžmentom crnogorskog vinskog giganta, učestvovali u ovogodišnjoj berbi vranca i upoznali se sa prostranstvom vinograda na Ćemovskom polju.

Direktorica vinogradarsko-voćarske proizvodnje Milena Mugoša, kazala je da je vranac za tu kompaniju specifičan i on pokriva 70 odsto površine.

"Imamo preko 26 različitih vinskih sorti. Stone sorte vinove loze prostiru se na površini od 135 ha. Što se tiče francuskih, ističu se Šardone, Merlo i mnoge druge. Do sada smo završili 70 odsto ovogodišnje berbe", objasnila je Mugoša.

Timonije je istakao da nepegledno prostranstvo čokota kompanije "13. jul Plantaže" predstavlja pravi san za svakog Francuza.

"Za mene je ovo važan momenat. Osjećam se kao kod kuće. Mislim da Francuzi i Crnogorci imaju pravi vinski teren. Mjesto je super, čuo sam da ga posjećuje veliki broj turista. Juče sam imao priliku da probam 'Premijer' i izuzetan je. Mislim da je 'Vranac Pro Corde' takođe dobar. Dokaz o razmjeni između Francuske i Crne Gore je to što u ovom vinogradu postoje franucuske i crnogorske vrste vina i ona dovodi do dobrih rezultata", kazao je Timonije.

Sa njim je bio saglasan i predstavnik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća Uskoković.

"Mogu reći da smo vrlo impresionirani sa onim što smo viđeli. Drago nam je što možemo da se na licu mjesta uvjerimo koje kapacitete ima crnogorski brend 'Plantaže'. Mislimo da je pravi način da Francuska, kao zemlja vina, bude promoter i saradnik sa kompanijom. Nadamo se da će se današnja radna posjeta ovom lokalitetu pretvoriti u jedan zajednički poduhvat, koji će donijeti konkretne rezultate, izjavio je Uskoković.

Dodao je da Francuzi smatraju da naša zemlja proizvodi kvalitetna vina.

Gosti su posjetili i jedinstveni vinski podrumu Šipčanik, gđe su imali priliku da upoznaju nesvakidašnji ambijent unutar kojeg se čuvaju najkvalitetnije sorte.

Predsjednik Odbora direktora kompanije "13. jul Plantaže" Nebojša Vuksanović, nije krio zadovoljstvo što su uspjeli da razmijene iskustva i da pokrenu pregovore o mogućim modelima saradnje sa francuskim partnerima.

"Utisci su jako pozitivni. Ključne teme su bile nove tehnologije u proizvodnji, ali i novi distributivni kanali. Vjerujemo da ovakvi kontakti i obnavljanje lijepih tradicija, kada strane diplomate posjećuju najznačajnije privredne subjekte, mogu i trebaju da u budućnosti otvore neke potencijalne saradnje između crnogorskih i kompanija u inostranstvu. Ono što spaja Crnu Goru i Francusku je ljubav prema vinu", zaključio je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније