Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 09. 2022. 07:29   >>  07:25 2

BROJNE NELOGIČNOSTI

Nevolje pacijenata kojima je potrebna operacija vena na privatnoj klinici

Zbog toga što moraju da čekaju da im konzilijum Kliničkog centra (KCCG) odobri operaciju vena u privatnoj zdravstvenoj ustanovi Ars medika a o trošku Fonda za zdravstvo, pacijenti su nezadovoljni. Sporno je to što je dogovor ovih strana da se refundiraju samo klasične operacije, a ne i laserske koje nudi Ars medika. No, pojedini pacijenti, kako tvrde, uspjeli su da operišu vene laserskom metodom u klinici Ars medika, i to preko Fonda zdravstva.

Pacijentkinje već neko vrijeme čekaju da im konzilijum Kliničkog centra odobri besplatnu operaciju perifernih vena u privatnoj klinici Ars Medika, a o trošku Fonda za zdravstvo. Iako je imala potrebnu dokumentaciju, naša sagovornica Radmila Jovanović, prvi put je odbijena. Drugi put je, kako kaže, operisala jednu nogu i to laserskom metodom.

"Poslije 15 dana sam došla na konzilijum za lijevu nogu, sestre sa šaltera su me vratile, ugovor je raskinut prije deset dana", kazala je pacijent i zdravstvena radnica Radmila Jovanović.

Jovanovićeva nije jedina.

Slično je doživjela i Miljana Đukić.

"Na kraju je pokazala izvještaj iz Ars medike i rekla doktoru ja ću tamo da se operišem, tako sam odlučila, piše da imamo pravo da se tamo operišem i ja ću postupiti tako, ali moram proći konzilijum. Kaže gospođo, mi ćemo odmah vas staviti na program. Rekoh, nijesam znala da imate laserske metode operacije. Kaže, nemamo, imamo radikalne, rekoh, kod mene je to kontraindikovano", kazala je pacijent i zdravstvena radnica Miljana Đukić.

Iz Kliničkog centra, međutim, tvrde da nije predviđena refundacija laserske, već samo klasične operacije vena.

I to je, kako kažu, razlog zašto se odbijaju pacijenti koji ne žele pod nož. Potvrđuju to i u Fondu za zdravstvo.

"Na incijativu KCCG pokrenuto je zaključivanje ugovora u interesu pacijenata a zbog kapaciteta na vaskularnoj hirurgiji jer bi u protivnom došlo do formiranje liste čekanja", kazala je Olgica Lakić iz Fonda za zdravstvo.

"Mi ne odbijamo pacijente, on može da se operiše u KCCG klasičnom metodom i u Ars medika klasičnom metodom. Mora biti precizirano o kojoj se operaciji radi. Fond ne plaća laserske operacije", kazao je načelnik Centra za vaskularnu hirurgiju u KCCG Perica Maraš.

Ukoliko je tako, nejasno je kako je uopšte sklopljen ugovor sa privatnom klinikom, u kojoj se ne rade klasične već samo laserske operacije vena. Potvrdili su nam to u klinici Ars medika.

No, ipak, kako kažu, u ugovoru između njih i Fonda ne navodi se o kojoj vrsti operacije perifernih vena je riječ.

"U ugovoru stoji da osigurano lice ostvaruje zdravstvene usluge kod davaoca na osnovu uputa izabranog doktora a po predlogu nadležnog konzilijuma KCCG. Svaki pacijent koji donese taj dokument može da dobije besplatno uslugu perifernih vena. Operacija perifernih vena u privatnoj bolnici Ars medika, državu košta 383 eura po nozi pacijenta. Fakturišemo fondu po jednoj nozi pacijenta", kazala je Tatjana Šuković iz privatne bolnice "Ars Medica".

Šta košta 383 eura nejasno je, uzimajući u obzir mnoge nelogičnosti, o kojima svjedoči i slučaj pacijentkinje s početka priče, koja je, podsjetimo, o trošku države operisala vene laserskom metodom u klinici Ars medika.

I upravo su takve nelogičnosti izazvale revolt pacijenata, kojima ništa nije jasno...

"Meni se čini da je ovo neka igra 'Lud, zbunjen, normalan", kazala je Đukić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније