Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Đeka Đonaj, Radio CG ]

07. 09. 2022. 07:44 >> 07:41

U ULCINJU PROMOVISANA PUBLIKACIJA

Razmjena kultura za brži napredak našeg društva

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, Nevladina organizacija "Novi horizont" promovisao je u Ulcinju dvojezičnu publikaciju „Razumijevanje interkulturalnosti” i time okončao projekat „Interkulturalna komunikacija mladih: izazovi i mogućnosti„ koji su u proteklih 8 mjeseci realizovali uz podršku Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.

Izvršni direktor te uspješne nevladine organizacije, Nazif Velić je kazao da evidentna prisutnost etničke distance u Crnoj Gori primjećena u mnogim istraživanjima posljednjih godina obavezuje društvo, a posebno civilni sektor, da neumitno djeluje u cilju njenog suzbijanja.

"S tim u vezi NVO 'Novi Horizont' je pokrenuo ovaj projekat u cilju promocije međukulturne saradnje u našem društvu, kako bi se smanjila etnička distanca a interkulturalnost praktikovala u svakodnevnom životu radi stvaranja sigurnog, tolerantnog i kreativnog ambijenta u zajednici, u odnosu na različitosti. Dakle, cilj ovog projekta je edukacija mladih iz Ulcinja o interkulturalizmu i njihovo osnaživanje za promovisanje kulture tolerancije, uvažavanja različitosti i poštovanje ljudskih prava”, istakao je Velić.

Ovaj projekat podržali su i predstavnici Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.

Državni sekretar u Ministarstvu ljudskih i manjinjskih prava Crne Gore, Astrit Hoxha je naveo da će to ministarstvo snažno podržati svaki projekat koji se bavi temom interkulturalizma jer, kako je kazao, svaka vrijednost razmjene kultura mladih povećava napredak našeg društva.

Direktorica Direktorata za interkulturalizam u ovom Ministarstvu, Ljudmila Popović je poručila da, kroz ovakve i slične projekte koji promovišu interkulturalni dijalog, uvažavanje različitosti, suživot i solidarnost, želimo da omogućimo budućim generacijama, a najviše mladima da se uzdignu i oni kroz kulturne programe, kroz inovaciju i kroz tu uzvišenu namjeru, kako bi mlade generacije doprinijele svom gradu, regionu i Crnoj Gori.

Amra Demiri, Radomir Petrić i Mustafa Canka govorili su o svom iskustvu kao učesnici i saradnici projekta.

U okviru ovog projekta štampana je i promovisana dvojezična publikacija u vidu interkulturalnog vodiča sa namjerom da doprinesu razvoju građanskog koncepta našeg društva u kojoj se kulturna, etnička, jezička i svaka druga različitost smatraju vrijednostima, i čiji građani kroz obrazovanje stiču i razvijaju interkulturalne kompetencije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније