Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Iva Perović / RCG ]

01. 09. 2022. 07:06 >> 07:02

PORUČIO PETKOVIĆ

Studija za očuvanje Parka prirode Vrmac neozbiljna

Da niko nije protiv očuvanja parka prirode Vrmac, ali ne sa tako neozbiljnom studijom, kao što je data na javnu raspravu, kazao je za Radio Crne Gore Andrija Petković iz Bokeškog foruma. Dodaje da je za njih to neprihvatljivo.

“Dovoljno svjedoči to, da je njom predviđeno da se stanovnici Tivta, odnosno mještani koji imaju zemlju na Vrmcu bave konjarstvom. To je zaista nešto što je besmisleno i neprihvatljivo i nije u skladu ni sa nekom našom Bokeškom kulturom i tradicijom, znamo svi od čega živimo”, kazao je on. 

Predstavnica Nevladine organizacije "Kulturno zavičajnog udruženja Napredak - Gornja Lastva" Marija Nikolić podsjeća da Vrmac uživa međunarodnu zaštitu još od kada je 1979. područje Kotora upisano na listu Svjetske baštine.

”Ova padina koja se spušta u Tivatski zaliv pripada zaštitnoj zoni toga zaštićenog područja, koja takođe i po nacionalnom i međunarodnom zakonodavstvu uživa međunarodnu zaštitu, ta zaštita već postoji i park prirode tu ništa novo neće unijeti”, poručuje Nikolić.

Mjesto kao što je Vrmac biće sve značajnije za očuvanje zdravlja ljudi, ističe Nikolić.

”Mi smo svjedoci da posljednje dvije godine dok smo bili zatvoreni zbgo pandemije, svi ljudi su tražili ventil izlaskom u prirodu i upravo to je bilo najbitnije, da smo se jedino u prirodi slobodno osjećali”, dodaje ona.

Andrija Petković iz Bokeškog foruma kaže da takvim nacrtom odluke, odnosno eventualnim usvajanjem te studije, prije svega se domicilnom stanovništvu narušavaju stečena prava.

”A sa druge strane onemogućava im se da se bave djelatnostima od kojih žive, dakle - potpuno im se ograničava mogućnost korištenja imovine koju oni imaju zahvaljući naravno đedovima i koja je vjekovima u njihovom vlasništvu”, kazao je Petković u razgovoru za RCG.

Petković poziva sve Tivćane da da prisustvuju javnoj raspravi koja će se održati 1.septembra i jasno iskažu stav o Studiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније