Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ VOA ]

29. 08. 2022. 18:00 >> 07:07
3

STEJT DEPARTMENT

"Konsultujemo se sa Crnom Gorom o sajber napadima"

"Sjedinjene Države razmatraju kako najbolje da odgovore na bilo koji zahtjev za podršku, koji bi Vlada Crne Gore mogla da uputi", saopšteno je za Glas Amerike iz Stejt departmenta povodom učestalih sajber napada na vladinu infrastrukturu.

"Upoznati smo sa incidentom i u konsultacijama smo sa crnogorskom vladom", ističe se u kratkom reagovanju neimenovanog portparola Stejt departmenta.

Spremnost da pomogne crnogorskim vlastima prošle nedelje je izrazio i NATO.

O sajber napadima na Crnu Goru i vidovima podrške koju SAD i druge članice Alijanse mogu da pruže Podgorici, u ponedeljak su razgovarali potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu i ministar odbrane Raško Konjević i američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, objavljeno je na Tviter nalogu crnogorskog Ministarstva odbrane.

"Crna Gora veoma cijeni brzi odgovor saveznica sa kojima će nastaviti da radi na zaštiti i saniranju posljedica ovog izuzetno snažnog i dobro organizovanog napada", navodi se u objavi na Tviteru.

Zvaničnici u Crnoj Gori saopštili su u ponedjeljak da hakerski napad na informacioni sistem crnogorskih institucija i dalje traje, ali da sistem neće pretrpjeti trajne posljedice, i iznijeli procjenu da je napad koštao izmedju 100.000 i 2,5 miliona eura.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj rekao je da nije bilo zahtjeva za otkup kompromitovanih podataka, te da Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) ima indikacije da ti napadi dolaze iz Rusije.

Zbog sajber napada, prošle nedelje je zasijedalo i Vijeće za nacionalnu bezbjednost, a premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je formiranje operativnog tima da bi se djelovalo preventivno i dodao da će Crna Gora tražiti ekspertsku pomoć međunarodnih partnera.

Abazović je poručio uoči sjednice da su sajber napadi politički motivisani.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније