Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ BETA ]

15. 08. 2022. 08:47   >>  08:45 11

VELIBOR DŽOMIĆ

Temeljnim ugovorom zaštićen identitet, prava i interesi SPC u Crnoj Gori

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić izjavio je da su prava i interesi Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori zaštićeni Temeljnim ugovorom koji je crkva potpisala sa državom.

"Identitet, pravi subjektivitet, istorijski kontinuitet, puna unutrašnja autonomija, kanonska vezanost za Sveti arhijerejski sabor, Sinod i patrijarha srpskog su ovim ugovorom dodatno zaštićeni, kao i prava i slobode klirika i laika", rekao je Džomić za Politiku.

Džomić, koji je bio član ekspertskog tima SPC za pripremu Temeljnog ugovora, dodao je da se "zbog toga i bune javno deklarisani protivnici SPC u Crnoj Gori".

"Ako se postavi pitanje zaključenja ugovora sa takozvanom Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC) onda se otvara i pitanje obaveze zaključenja ugovora i sa nekim novim vjerskim zajednicama koje su 'pozajmile' nazive nekih drugih crkava i vjerskih zajednica. Zašto bi takozvana CPC bila ispred njih? Vidjećemo šta će biti, ali na nama je da čuvamo jedinstvo kao blagoslov Svetog Save", rekao je Džomić.

On je naveo da SPC "ne može da utiče na to sa kim i kada će država Crna Gora da zaključuje ugovore, ali nijedan budući ugovor ne može da zadire u prava koja su SPC zagarantovana i priznata u Crnoj Gori".

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније